Inrikes.

2014-02-11 04:45

”Spelar på anställdas rädsla”

Tipsa om artikeln via e-post

Integritetskränkande och i allra högsta grad politiskt. Så säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal, om Attendos enkätutskick.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

– Att ställa den här typen av frågor är faktiskt integritetskränkande, och att enkäten inte skulle vara politisk är inte sant. Det är Attendo så klart otroligt medvetna om. Hade den skickats ut ett år som inte är valår skulle den kanske kunna slinka igenom, men inte nu, säger Annelie Nordström.

Hon tror att Attendo är ute efter att få argument i debatten. De hoppas på att de anställda ska svara att de är för privat vård och vinster i välfärden, och kan sedan lägga fram det som ett argument för meningsmotståndare.

– Jag tror att de har en felaktig bild av sig själva. Vi genomförde en stor undersökning nyss som visar att en majoritet av våra medlemmar hade valt att jobba kommunalt om de hade kunnat. Attendo borde koncentrera sig på att vara en bra arbetsgivare istället för att fiska efter svar som kan ge dem argument i debatten.

”Rädda för sina jobb”

Hon tror heller inte att svaren blir särskilt tillförlitliga.

– Många svarar nog som de tror att Attendo vill, eftersom de är rädda för sina jobb. Jag tror inte att våra medlemmar känner sig trygga med att det här är anonymt, även om det ska vara det. Särskilt visstidsanställda är livrädda för att förlora sina jobb.

Just det – rädslan – menar Annelie Nordström är den värsta konsekvensen av Attendos enkät.

– Man ställer integritetskränkande frågor och spelar på de anställdas rädsla. Det är absolut inte okej.

Men något lagligt hinder för att ställa den här typen av frågor finns inte, enligt Annelie Nordström. Däremot menar hon att det heller inte finns något som säger att den anställda måste svara. Det kan å andra sidan vara svårt att inte göra det.

­– Det vågar man kanske inte. Men hade vi känt till det här hade vi kunnat gå ut och uppmana de anställda att tillsammans bojkotta undersökningen.

Tipsa om artikeln via e-post