Inrikes.

2017-05-06 09:00
 • Mattias Karlsson och partiledare Jimmie Åkesson. / Arkivbild på Gustaf Ekström. Bild: Claudio Bresciani/TT / Bosse Schöns arkiv.
  Mattias Karlsson och partiledare Jimmie Åkesson. / Arkivbild på Gustaf Ekström.
 • Johan Ulvenlöv och Matti Palm, som tillsammans med Anders Larsson skrivit boken ”Utan Ånger”. Bild: Eigil Söderin
  Johan Ulvenlöv och Matti Palm, som tillsammans med Anders Larsson skrivit boken ”Utan Ånger”.
 • Mötesprotokollet från 21 februari 1988 när nazisttrion Gustaf Ekström, Fritz Håkansson och Gösta Bergqvist valdes till styrelsen för Sverigedemokraternas lokalförening i Malmö. Gustaf Ekström blev året efter invald i partiets nationella styrelse. Bild: Bosse Schöns arkiv
  Mötesprotokollet från 21 februari 1988 när nazisttrion Gustaf Ekström, Fritz Håkansson och Gösta Bergqvist valdes till styrelsen för Sverigedemokraternas lokalförening i Malmö. Gustaf Ekström blev året efter invald i partiets nationella styrelse.
 • Gustav Ekströms passfoto. Bild: Bosse Schöns arkiv
  Gustav Ekströms passfoto.
 • Gustaf Ekströms medlemskort i Nationalsocialistiska tyska studentförbundet. Bevisar Ekströms anställning hos Waffen SS. Bild: Karteikarte des NSDStB, Bundesarchiv, Berlin
  Gustaf Ekströms medlemskort i Nationalsocialistiska tyska studentförbundet. Bevisar Ekströms anställning hos Waffen SS.

SD-grundaren som stred för Hitler

Idag håller Jimmie Åkesson sitt årliga vårtal. Samtidigt släpps en ny bok som avslöjar hur partiets grundare Gustaf Ekström frivilligt anslöt sig till Waffen SS, stred för Hitler och var en del av Förintelsen.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Vid 15-tiden idag, lördag, äntrar Jimmie Åkesson scenen på Kungsholmen i Stockholm. Publiken kommer antagligen att vara entusiastisk. Det brukar serveras glass och ballonger till barnen, korv till föräldrarna.

Sannolikheten att SD-ledaren skulle få för sig att tala om partiets rötter är obefintlig. Det tror i alla fall författarna till den nyutgivna boken ”Utan ånger”.

– Jimmie Åkesson har tagit generellt avstånd från nazism, men ger svävande svar om partiets specifika nazistiska bakgrund. I vissa fall har ledningen förnekat partiets rötter i nazismen, säger Johan Ulvenlöv en av tre författare.

På uppdrag av LO gjorde de för några år sedan en dokumentärfilm om SD:s historia och då föddes idén till boken. 

– Vill ville gå till botten och följa en person så långt det var möjligt. Men boken har vi skrivit på fritiden, den är inte finansierad av LO, säger Matti Palm.

”Det här är fakta”

Efter flera års grävande i svenska, tyska och israeliska arkiv kan de nu berätta fler detaljer i SD:s tidiga historia och framförallt Gustaf Ekströms 70 år i nazismens tjänst. Författarna har funnit en rak linje mellan de allra första fascistiska och nazistiska organisationerna i Sverige och nutidens politiska situation. Och det är Gustaf Ekström som knyter allt samman.

– Det här är fakta. SD har kopplingar till praktisk nazism, det vill säga Förintelsen. Det går inte att förneka Gustaf Ekströms och därmed Sverigedemokraternas kopplingar till Förintelsen, säger författaren Matti Palm.

På ålderns höst blev SS-veteranen Gustaf Ekström en av grundarna till Sverigedemokraterna. Det skedde På Sankt Gertruds konferensanläggning i Malmö. 

Den 21 februari 1988 samlades förutom Ekström en ökänd skinnskalle, en välkänd nazist och ett 20-tal andra personer. Partiets riksorganisation startades knappt två veckor tidigare i en lägenhet i Stockholmsområdet. 

Gustaf Ekström ingick i den grupp på drygt 40 personer som utgjorde grunden för partiet. Av protokollet från Malmömötet, som Dagens ETC publicerat tidigare, framgår att Gustaf Ekström valdes till revisor. Året därpå valdes han även in i den nationella partistyrelsen. 

– Han var en viktig person i partiets bildande. Att bli vald till revisor är att få en nyckelfunktion, säger Johan Ulvenlöv.


Här ses Gustaf Ekström dela ut SD-flygblad på ett torgmöte i Landskrona den 11 april 1992. Mötet organiserades av SD i Skåne, samma distrikt som Jimmie Åkesson anslöt sig till när han blev medlem i partiet 1995. 


Svor trohetsed till Hitler

Men Gustaf Ekströms hade innan dess i hela sitt liv engagerat sig i olika högerextrema rörelser. Som 19-åring gick han med i Sveriges fascistiska kamporganisation och senare nazistiska Nordisk ungdom. 

Många år senare lämnade han Sverige och anslöt sig till Waffen SS i Berlin, för att ”kämpa mot världsjudendomen”. Som alla SS-män svor han trohetseden till Hitler: ¨Jag svär dig, Adolf Hitler, det tyska rikets Führer och rikskansler, trohet och tapperhet”. 

Som tjänstgörande vid SS i Berlin på 40-talet var han en aktiv del av ett av Förintelsens olika steg där nazisterna definierade judar som icke-människor, menar Johan Ulvenlöv.

Läs vidare på nästa sida: Ekströms idéer lever vidare

Tipsa om artikeln via e-post

Waffen SS

Hitlers svartklädda garde, prydda med dödskallar, har gått till historien som de nazikrigsförbrytare som verkställde massmorden på judar på östfronten, där över en och en halv miljon judar sköts, och massmorden i dödsläger som Auschwitz-Birkenau och Treblinka, där miljontals judar gasades ihjäl.

Nazisterna som grundade SD

Gustaf Ekström – Valdes till revisor på mötet i Malmö och valdes 1989 in i SD:s partistyrelse. 

Han reste ner till Tyskland och stred i SS mellan 1941 och 1943. 

Jobbade direkt under Heinrich Himmler. 

Han gick med i kriget ”för Hitler och mot världsjudedomen”.

Ulf Ranshede – Ordförande på mötet. Han är en ökänd skinnskalle dömd för misshandel av en 14-årig invandrarpojke. 

Valdes till SD-avdelningens talesperson.

Gösta Bergquist – Valdes till mötets sekreterare. 

Känd nazist.

Relaterade artiklar