Inrikes.

2019-12-10 13:00
Bild: TT / Handout
Puffetikett
Dagens ETC

Samhall-anställd vann mot Försäkringskassan – får miljonbelopp

En man som är anställd på Samhall och som nekats sjukpenning har till slut fått rätt mot Försäkringskassan.

Nu får han både sjukpenning och sjukersättning - för totalt 1,8 miljoner kronor.

– Det är en av de största ersättningar som en Fastighetsmedlem någonsin fått. Det är fantastiskt glädjande, säger Torbjörn Jonsson, fackets försäkringsansvarig ombudsman på till tidningen Fastighetsfolket.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Mannen var sjukskriven från Samhall för flera allvarliga fysiska besvär. Trots en omfattande smärt- och depressionsproblematik nekades han sjukpenning eftersom han enligt Försäkringskassan bedömdes ha arbetsförmåga för ”normalt förekommande arbeten”. Efter beskedet hörde mannen av sig till facket. Detta var i början av sommaren 2017.

– När man får ett sånt här besked så är det viktigt att agera så fort som möjligt för att inte tappa tid. Man har bara två månader på sig att begära omprövning, men han hörde av sig i tid och jag kunde skicka in en begäran om omprövning strax därefter, säger Kristofer Löfström, Fastighets ombudsman i region Nord till tidningen Fastighetsfolket.

Rekordbelopp

Löfström skickade vidare ärendet till förbundskontoret i Stockholm som tog hjälp av LO-TCO Rättsskydd, som därefter har drivit mannens ärende.

Flera läkare konstaterade att mannen helt saknade arbetsförmåga och Förvaltningsrätten bedömde därför att han hade rätt till sjukpenning. Men Försäkringskassan överklagade till kammarrätten. I sin överklagan förde myndigheten fram att han fått lön några dagar under perioden.

När arbetsgivaren förklarade varför i ett intyg till Kammarrätten valde rätten att gå på Rättsskyddets linje och gav mannen rätt till både sjukpenning och sjukersättning för det för en fastighetsmedlem rekordstora beloppet 1,8 miljoner kronor.