Inrikes.

2014-01-30 17:48

S utreder Ullmans roll i skandalsajten Lexbase

Tipsa om artikeln via e-post

Harald Ullman (S) är vice ordförande i polisnämnden i Stockholm City. Samtidigt arbetar hans pr-byrå Ullman PR för skandalsajten Lexbase. Nu ska Socialdemokraterna i Stockholm fråga ut Ullman om hans roll i Lexbase.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

– Jag har kallat till ett möte. Vi ska klara ut om det är förenligt att ha sådana konsultuppdrag och samtidigt sitta i polisnämnden. Personligen skulle jag inte ta ett sådant uppdrag, säger Olle Burell, kommunsekreterare för Socialdemokraterna i Stockholm.

Lexbase lanserades i måndags och har väckt starka reaktioner under veckan. Genom sajten går det att söka efter personer och se om de är dömda för brott. Det går också att söka på adresser och få veta om det bor brottsdömda personer där. Advokatsamfundet kritiserade sajten för att den hänger ut både brottsoffer och personer som redan sonat sina brott, och för att den innehåller felaktiga uppgifter.

Ullman PR anlitades av Lexbase för lanseringen av sajten.

– Om man läser om hela konceptet känns det mycket tveksamt, säger Olle Burell.

– Jag har sagt till Harald att jag skulle önska att han håller sig borta från uppdrag som tangerar rättsväsendet.

Harald Ullman, som varit vice ordförande för polisnämnden sedan 2006, mötte kritik inom Socialdemokraterna även 2011. Då anlitades han av Julian Assange för att sköta dennes pr-arbete och mediekontakter i samband med att han förhördes för misstänkta våldtäkter i Sverige.

– Att vara fritidspolitiker innebär att man också har ett yrke vid sidan om. När det gäller pr-uppdrag är det större risk att det uppstår en konflikt. Jag vill sitta ner med Harald och diskutera hans roll i Lexbase. Han är bortrest och ska komma hem om en vecka, säger Olle Burell.

Flera personer ska ha hängts ut på Lexbase för brott som de inte är dömda för. En privatperson har väckt åtal mot Lexbase för grovt förtal, alternativt förtal. Ett 100-tal anmälningar har kommit in till Justitiekanslern, enligt Aftonbladet. Lexbase har också visat sig ha usel IT-säkerhet och hackades på onsdagen, så att tusentals domar spreds på nätet. Operatören Bahnhof stängde på onsdagskvällen sajten.

Dagens ETC har sökt Harald Ullman.

Tipsa om artikeln via e-post