Inrikes.

2014-02-04 09:36
 • Mötesprotokollet från när nazisttrion Gustav Ekström, Fritz Håkansson.och Gösta Bergqvist valdes till styrelsen för SD Malmö. Klicka för att se fler bilder.
  Mötesprotokollet från när nazisttrion Gustav Ekström, Fritz Håkansson.och Gösta Bergqvist valdes till styrelsen för SD Malmö. Klicka för att se fler bilder.
 • Mötesprotokollet från när nazisttrion Gustav Ekström, Fritz Håkansson.och Gösta Bergqvist valdes till styrelsen för SD Malmö.
  Mötesprotokollet från när nazisttrion Gustav Ekström, Fritz Håkansson.och Gösta Bergqvist valdes till styrelsen för SD Malmö.
 • Jan Bengtsson och Tina Hallgren Bengtsson på ett partimöte i mitten av nittiotalet.
  Jan Bengtsson och Tina Hallgren Bengtsson på ett partimöte i mitten av nittiotalet.
 • Tina Hallgren Bengtsson talar på ett partimöte i mitten av nittiotalet.
  Tina Hallgren Bengtsson talar på ett partimöte i mitten av nittiotalet.
 • Waffen-SS-soldater på östfronten under våren 1942. Bild Bundesarchiv
  Waffen-SS-soldater på östfronten under våren 1942.
 • Bild: Bundesarchiv
Puffetikett
Dagens ETC

Nazisterna som skapade SD

På ett möte i Malmö 1988 lade en skinnskalle, en ökänd nazist och en SS-veteran grunden för Sverigedemokraterna. Några år senare brände SD-medlemmen Jan Bengtsson judiska böcker på bål iklädd nazistuniform, 2013 valdes han in i SD:s styrelse i Höör. Journalisten Bosse Schöns granskning visar partiets bruna rötter och hur det nazistiska tankegodset lever kvar än idag.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

”Jag beundrar de insatser som ett antal SS-officerare och frontmän gjorde i ärlig strid mellan nationer och jag fördömer så hårt jag kan de övergrepp som inte blott SS, utan även andra naziorganisationer gjorde för att åstadkomma Förintelsen.” Så skrev SD-riksdagsledamoten Stellan Bojerud på hatsajten Avpixlat. Det avslöjade tidningen Aftonbladet nyligen.

I vilket land som helst i Europa hade Sverigedemokraten Bojerud hudflängts för sina uttalanden. Men det passerade relativt obemärkt förbi. Och trots Jimmie Åkessons omtalade nolltolerans mot rasism och nazism i partiet är Stellan Bojerud kvar i partiet och i riksdagen. Vurmandet för nazismen är en lång tradition i partiet.

Lärare i militärhistoria

Stellan Bojerud kan inte anklagas för bristande kunskaper om ämnet. Eftersom han är överstelöjtnant och har varit lärare i militärhistoria vid Försvarshögskolan känner Bojerud givetvis till att SS, som var en stat i staten i Nazityskland, dömdes som en krigsförbrytarorganisation vid Nürnbergrättegången 1947.

När domstolens ordförande, sir Geofrey Lewrence, läste upp domen förklarade han att rätten, till skillnad från Bojerud, inte förmått att skilja judarnas bödlar från bödlarnas hantlangare. I rättens ögon var alla inom SS stora eller små kuggar i Hitlers förintelseindustri. Därför dömdes alla avdelningar inom SS som krigsförbrytare.

Svenskar i SS

Under andra världskriget stred 270 svenskar i Waffen-SS, de flesta av dem nazister som tagit värvning. En av dem var Gustav Ekström som arbetade under SS-chefen Heinrich Himmler vid högkvarteret i Berlin. Han värvade sig till Waffen-SS för att som han sa ¨slåss mot världsjudedomen¨. Han, liksom alla SS-män, svor trohetseden till Hitler: ¨Jag svär Dig, Adolf Hitler, det tyska rikets Führer och rikskansler, trohet och tapperhet. Jag lovar Dig och de av Dig utsedda överordnade lydnad, ända in i döden, så hjälpe mig Gud”.

Många år senare var SS-veteranen Gustav Ekström av grundarna till Sverigedemokraterna i Malmö.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Sverigedemokraterna bildas

I slutet av 80-talet i Sverige gjordes flera försök att samla nynazister, rasister och högerextremister i ett och samma parti. 1986 bildade medlemmar från Framstegspartiets Stockholmsavdelning och kamporganisationen Bevara Sverige Svenskt (BSS) nazistiska Sverigepartiet men sammanslagningen misslyckades. I januari 1988 gjordes ett nytt försök att samla de högerextrema krafterna under ett och samma paraply och Sverigedemokraterna grundades.

Etablerar sig i Skåne

Nästa stora steg i partibygget var att slå ner en ¨tältpinne¨ i den viktiga regionen Skåne. Den 21 februari 1988 kallade de första Sverigedemokraterna i Skåne till ett årsmöte i konferensanläggningen S:t Gertrud i Malmö för att välja sin styrelse. Mötet började klockan 15. I lokalen fanns en brokig skara gäster; skinnskallar i bomberjackor och marschkängor med stålhättor, nynazister och SS-veteranen Gustav Ekström, som då blivit över 80 år gammal. Med på mötet var också en före detta medlem från nazipartiet Svensk socialistisk Samling, även kallat Lindholmspartiet, och aktivister från kamporganisationen Bevara Sverige Svenskt (BSS). Mötet bevakades av Säpo.

Dagens ETC har tillgång till mötesprotokollet som visar att dessa gengångare från nazismens storhetstid valdes in i SD Malmös styrelse. Ordförande, den ökände skinnskallen Ulf Ranshede som senare dömdes för misshandel av en 14-årig invandrarpojke, klubbade valet av:

• Gustav Ekström, SS-veteranen, revisor.

• Fritz Håkansson, avhoppare från nazipartiet Nordiska Rikspartiet, styrelsesuppleant.

• Nazisten Gösta Bergqvist, mötessekreterare.

Året efter mötet, 1989, deltog Gösta Bergqvist på ett hemligt SS-möte söder om Hamburg i sällskap med svenska nynazister och Hitlerbeundrare. I smyg visade han med illa dolda förtjusning ett hakkorsmärke han hade dold bakom kavajslaget och berättade för SS-veteranerna att han var föreningskonsult åt det nybildade partiet Sverigedemokraternas lokalavdelning i Malmö med uppdrag att ordna möteslokaler och bidrag från kommunen, landstinget och staten. Gösta Bergquist var den siste nazisten i Sverige som vågade gå omkring i Stockholm i nazistuniform. Den 1 maj 1945, när Hitler tagit livet av sig och världen chockats av bilderna från nazisternas utrotningsläger, stod han som 17-åring på Stureplan och sålde nazisttidningen ¨Den Svenske Folksocialisten¨. Under veteranmötet förklarade han att han inte såg sig själv som nazist utan som nationalsocialist men med tiden kom han, liksom många andra partivänner, att kalla sig för socialkonservativ. Han klagade också på hur tungjobbat partiarbetet var i landet som ¨såssarna¨ förstört:

– Det är en djävla hård bransch att vara nationell i Sverige idag. Jag beklagar verkligen att Sverige är sådant att vi inte kan få fram ett nationellt parti. Förtrycket är så totalt. Massmedia, kyrkan, socialdemokraterna, kommunister, borgare, miljöpartiet, KDS, Röda Korset och Rädda barnen är emot oss, sa han i en intervju.

Läs vidare på nästa sida: Handgranat mot Schyman och Åkesson blir medlem

Tipsa om artikeln via e-post

Folkvald SS-beundrare

Riksdagsledamoten Stellan Bojerud är pensionsavgången armé­officer och militärhistoriker. Han skrev en rad kritiserade inlägg på siten Avpixlat där han hyllar SS. Han skrev: ”jag beundrar de insatser som ett antal SS-officerare och frontmän gjorde i ärlig strid”. Han har även hyllat nazistiska Svenskarnas parti i ­sociala medier.

Det här var SS

SS – Hitlers svartklädda garde, prydda med dödskallar, har gått till historien som de nazikrigsförbrytare som verkställde massmorden på judar på östfronten, där över en och en halv miljon judar sköts, och massmorden i dödsläger som Auschwitz-Birkenau och Treblinka, där miljontals judar gasades.

 

Nazisterna som var med när SD grundades

Ulf Ranshede – Ordförande på mötet. Han är en ökänd skinnskalle dömd för misshandel av en 14-årig invandrarpojke. Valdes till talesperson.

Gösta Bergquist – Valdes till ­mötets sekreterare. Känd nazist.

Gustav Ekström – Valdes till revisor på mötet i Malmö. Han reste ner till Tyskland och stred i SS mellan 1941 och 1943. Jobbade direkt under Heinrich Himmler. Han gick med i kriget ”för Hitler och mot världsjudedomen”.