Inrikes.

2014-02-11 11:45
Ellinor Grimmark är nöjd över att ha skapat debatt i abortfrågan.  Bild: Fredrik Persson/TT
Ellinor Grimmark är nöjd över att ha skapat debatt i abortfrågan.

”Mitt samvete förbjuder mig att utföra aborter”

Tipsa om artikeln via e-post

Barnmorskan Ellinor Grimmark lämnade in en DO-anmälan sedan hon nekats en utlovad tjänst för att hon vägrar utföra aborter. Hon har blivit frontfigur i en nyväckt debatt om samvetsvägran och har fått stark uppbackning av den svenska anti-abortrörelsen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Igår höll barnmorskan Ellinor Grimmark presskonferens tillsammans med sitt juridiska ombud Ruth Nordström som också är vd för anti-abortorganisationen Provita och aktiv i frikyrkan Livets ord.

Abortmotståndarna driver nu på debatten om samvetsfrihet. Allt började med att Ellinor Grimmark som nyutexaminerad barnmorska vägrade utföra aborter. Hon fick därför nobben på tre jobb. Varken Höglandsjukhuset i Eksjö, länssjukhuset i Jönköping, eller Värnamo sjukhus ville anställa henne. Hon blev rikskänd i slutet av januari, efter att ha anmält Höglandssjukhuset till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Ellinor Grimmark hoppas på att anmälan ska bidra till en lagändring så att vårdpersonal får rätt att vägra utföra abort.

– Jag hoppas att vi får samvetsfrihet. Det finns i hela Europa, det är bara Sverige och Finland som är lite efter, säger hon.

Löfte om jobb

Ellinor Grimmark utbildade sig till barnmorska med hjälp av arbetsgivaren Jönköpings läns landsting. Hon fick både studielön och löfte om jobb efter examen vid årsskiftet. Under sommaren, efter ett år på utbildningen, meddelade hon att hon inte tänkte utföra aborter på grund av sin tro.

Arbets­givaren drog in studie­lönen och backade från jobblöftet. Ellinor Grimmark insåg redan under utbildningen att hennes abortvägran skulle skapa uppmärksamhet och problem i jobbet.

– Jag trodde inte det skulle bli av den här storleken, men det är klart att jag förutsåg att det kunde bli vissa problem. Men det behövs i Sverige. Någon måste göra det här och det var väl jag som skulle göra det, säger hon.

”Gränsen borde sänkas”

Ellinor Grimmark anser att det borde vara en självklar rättighet för vårdpersonal att vägra att utföra aborter. Hon är nöjd över att ha skapat debatt i frågan.

– Det är jättebra för det måste lyftas, vi kan inte ha det så här tyst och stängt i Sverige. I Värnamo sa man att jag kunde ha jobbat där om vi hade kunnat hålla det tyst och snyggt. Det är så Sverige resonerar. Vi håller det här tyst. Börjar man prata om vad aborter egentligen handlar om så ryggar de flesta tillbaka, säger Ellinor Grimmark.

Hon tycker att praxis bör ändras så att gränsen för abort sänks från vecka 22 (dagens gräns för sena aborter, som kräver prövning av Socialstyrelsen) till vecka 12. Visionen är ett abortfritt samhälle men något totalförbud vill hon inte ha.

– Förbud blir inte bra, det kan man se där det finns. Då görs det illegalt och kvinnorna försöker själva. Jag tycker istället att man ska jobba mot att abort inte behöver finnas. Det borde inte behövas eftersom vi har preventivmedel och är så upplysta i vårt samhälle idag, säger Ellinor Grimmark.

Tipsa om artikeln via e-post

Abort i Sverige

• Alla kvinnor i Sverige har rätt till abort, oavsett om de är svenska medborgare eller inte. Helt fri abort råder fram till vecka 18. Från och med vecka 19 behövs tillstånd från Socialstyrelsens Rättsliga råd. Godtagbara skäl för undantag är exempelvis allvarlig fosterskada, våldtäkt, ung ålder, alkohol- eller drogproblem. Alla kvinnokliniker i Sverige är idag skyldiga att erbjuda abortvård.

• Om vårdpersonal vägrar att utföra abort måste ärendet prövas omedelbart av Socialstyrelsen.

• 2010 antog Europaparlamentet en icke-bindande resolution om att vårdpersonal i alla EU-länder ska ha rätt att vägra att utföra abort på grund av samvetsskäl.