Inrikes.

2014-02-21 12:45
 • stigmatiserande. ”Det blir stigmatiserande när media bara skriver om dåliga saker. Det påverkar ens bild och blir till slut sanning”, säger fältarna Leila Baksi och Mantha Kasagianni. Bild: Carlos Zaya
  stigmatiserande. ”Det blir stigmatiserande när media bara skriver om dåliga saker. Det påverkar ens bild och blir till slut sanning”, säger fältarna Leila Baksi och Mantha Kasagianni.
 • ”Nej, vi kan inte lösa det här själva”, säger närpolischefen Jonny Petersson om drogförsäljningen. Han menar att det handlar om större problem i samhället. Bild: Carlos Zaya
  ”Nej, vi kan inte lösa det här själva”, säger närpolischefen Jonny Petersson om drogförsäljningen. Han menar att det handlar om större problem i samhället.
 • "Det är bra att ni är här. På ett sätt kan jag instämma i att det är nya Christiania, fast jag trivs här på det stora hela", säger Janne som bott i Vårberg i 22 år till polisen Thomas. Bild: Carlos Zaya
  "Det är bra att ni är här. På ett sätt kan jag instämma i att det är nya Christiania, fast jag trivs här på det stora hela", säger Janne som bott i Vårberg i 22 år till polisen Thomas.
 • trygg. Gunilla Westerberg har bott i Vårberg i två år och har inte sett någon sälja knark i centrum. ”Jag är jättetrygg här och har alltid velat bo här.” Bild: Carlos Zaya
  trygg. Gunilla Westerberg har bott i Vårberg i två år och har inte sett någon sälja knark i centrum. ”Jag är jättetrygg här och har alltid velat bo här.”

"Medierna överdriver problemen i Vårberg"

Tipsa om artikeln via e-post

”Åttaåringar langar knark i Vårberg” och ”Vårberg är det nya Christiania”. De senaste dagarna har Stockholmsförorten lyfts fram som ett knarkparadis i tidningar, radio och tv.
   – Mediebilden riskerar att göra Vårbergsborna otryggare, säger närpolischefen Jonny Petersson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Närpolischefen Jonny Petersson visar in till sitt kontor i polishuset i Skärholmen och suckar lite.

– Det är högt tryck från journalister nu. Alla vill prata om Vårberg.

I somras märkte polisen en ökad narkotikaförsäljning i Vårberg. De upptäckte 30 till 40 ungdomar mellan 12 och 20 år som säljer knark. Hjärnorna bakom försäljningen är fem 20-åringar, menar polisen. Därför har Jonny Petersson begärt in mer resurser för att kunna stoppa det. När lokaltidningen Mitti i tisdags berättade om polisens satsningar valde de att toppa förstasidan med ”Barn langar droger”. TV4, Aftonbladet och andra riksmedier hakade genast på.

– Jag var väldigt tydlig med att det handlade om en enda åttaåring som vi stötte på två gånger i somras, säger Jonny Petersson.

Åttaåringen och hans familj blev ett ärende för socialtjänsten. Hur det har gått för dem vet inte Jonny Petersson eftersom det råder sekretess. Han tycker att medier lagt för mycket fokus på åttaåringen.

– Det är en tragedi för den familjen. Det känns inte rätt mot honom, mot Vårbergsborna eller mot polisens arbete, säger Jonny Petersson och fortsätter:

– Min ambition var att informera Vårbergsborna om vad vi gör för att få dem att känna sig tryggare. Nu riskerar det att bli tvärtom – att otryggheten ökar, säger han och poängterar att det säljs droger i alla områden, inte bara i Vårberg.

I Vårbergs centrum står tre killar som vill vara anonyma. De har sin bild av vad medias rapportering gör med området klara för sig.

– De gör Vårberg till en skithög. Allt man får läsa om området är alltid dåligt.

De gillar inte polisens ökade satsning och tror att den kan öka motsättningarna mellan polis och unga. Och de tror inte på att åttaåringar säljer knark här.

– Det är skitsnack.

En kille berättar att han jobbar som projektledare för 127 som bland annat ordnar festivaler av och med ungdomar två gånger per år.

– Just nu håller jag på med 127-dialogen med ungdomar. De vill åka till Turkiet och ordnar fotbollsturneringar och disco för att samla pengar till det. Sådant kunde media berätta om också.

”Skriv om orsakerna istället”

Inne i sin lokal väntar fält­assistenterna Mantha Kasagianni och Leila Baksi på att bli intervjuade av Sveriges Radio. De är frustrerade.

– Idag får vi sitta här och svara på frågor istället för att vara ute och prata med unga, säger Leila.

– Vi vill inte ta bort allvaret i att det finns tonåringar som säljer narkotika. Det är hemskt. Men det blir stigmatiserande när förorter bara lyfts fram i negativa sammanhang, säger Mantha som själv bor och är uppvuxen i Vårberg.

Deras bild skiljer sig kraftigt mot mediernas.

– Det finns så mycket kärlek här, man tar hand om varandra. Ofta kommer äldre ungdomar till oss och säger vilka yngre vi ska hålla koll på för att det inte ska gå snett för dem, säger Leila.

Istället tycker de att media borde skriva om orsakerna till narkotikaförsäljningen som de ser som ett symptom på utanförskap och ett ojämlikt samhälle.

– I våra föräldrakurser säger vi att man ska välja sina strider. För varje strid man tar ska man säga fyra bra saker. Så borde media tänka kring rapporteringen från förorter också, säger Mantha.

– Och skickar man 70 extra poliser till ett område, då ska man också skicka 70 socialsekreterare, fältassistenter och fritidsledare. För trots att orosanmälningarna om barn fördubblats de senaste åren är det samma antal socialsekreterare som innan, säger Leila.

Tipsa om artikeln via e-post

Polisens satsning

Vårberg ligger i Skärholmens stadsdel. Här samarbetar socialtjänsten, fältassistenterna, stadsdelsförvaltningen, lokalpolitikerna och centrumägarna för att få stopp på narkotikaförsäljningen.

Närpolischefen Jonny Petersson begärde i höstas in mer resurser till Vårberg. Fler civilspanare och uniformerade poliser rör sig nu runt centrum. Ungdomar visiteras i jakten på narkotika och tas in för urinprov.