Inrikes.

2014-01-23 11:55
Så här ser mejlet ut som gick ut till de anställda på en av Max restauranger. Överstrykningarna har Dagens ETC gjort.
Så här ser mejlet ut som gick ut till de anställda på en av Max restauranger. Överstrykningarna har Dagens ETC gjort.

Max straffar anställda som säljer dåligt

Tipsa om artikeln via e-post

Max hotar straffa anställda som inte säljer tillräckligt med dip-såser. En restaurang i mellansverige har infört ett ligasystem för medarbetarna. De som säljer sämst får skämmas i korpserien.
   – Ett försök till skämt, säger en Max-chef till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Elitserien, Allsvenskan, Superettan, Division 1 och Korpen. Det är ligorna som Max-restaurangen placerar de anställda i från och med januari, enligt ett internt mejl som Dagens ETC tagit del av.

Medarbetare som säljer bäst vinner de högsta serierna och får en bio-biljett. ”Den som kommer sist i Korpen får en liten bestraffning”, som det uttrycks av restaurangchefen i mejlet. Ligaplaceringarna ska redovisas för medarbetarna i slutet av varje månad.

– Jag är lite orolig över vad bestraffning innebär. Kommer det att leda till uppsägning, eller handlar det bara om att man får städa soprummet? Oavsett vilket känns det obehagligt med att ha hot hängande över sig på det här sättet, säger en anställd på restaurangen.

Vilken liga medarbetarna hamnar i beror på hur bra de är på så kallad merförsäljning – alltså extraförsäljning av tillbehör som dip-såser, plusmenyer och efterrätter. Cheferna uppmanar kassapersonalen att ställa minst två frågor till kunderna om extra tillbehör.

– Men jag har inte upplevt tidigare att det varit någon särskilt stor press på att öka försäljningen. Vi har haft det ganska bra. Det är också därför som det här mejlet är så oroande, säger den anställde.

Enligt hen är de flesta på restaurangen unga timanställda som blir inringda. Få tackar nej när chefen hör av sig, av rädsla för att inte få mer jobb. Hen är oroad över att osäkerheten nu kommer att bli ännu större.

– Jag tycker att det är väldigt obehagligt att vi ska klättra på varandra i en hierarki och ställas emot varandra på det här sättet, säger hen.

Efter att Dagens ETC publicerat mejlet skickade Max värdegrundschefen Per Larshans till restaurangen, för att prata med personalen.

– Det är ett enskilt intiativ som jag tror man tyckte var lite kul att genomföra. Men det är ett dåligt skämt som slagit fel och som Max absolut inte står bakom. Alla har lika värde hos oss och ska inte placeras i olika rankningssystem, säger Per Larshans till Dagens ETC.

Vad för slags bestraffning handlar det om?

– Jag tror inte det fanns någon bestraffning egentligen utan att man bara försökt skapa något roligt, men uttryckt sig extremt slarvigt.

Per Larshans säger att företaget inte har några upparbetade rutiner för medarbetare som säljer dåligt. Det blir varken samtal eller någon form av repressalier.

Hur tycker du att det står till med företagskulturen på Max?

– Vi står verkligen för allas lika värde och jobbar med våra chefer med detta.

Har ni misslyckats med det arbetet på den aktuella restaurangen?

– Jag kan konstatera att något slagit slint på just den restaurangen. Vi jobbar med att skapa en positiv stämning.

Det är andra gången på två dagar som uppgifter läcker ut från Max. I tisdags publicerade medier över hela landet ett mejl där Max vd Richard Bergfors varnar anställda för att rösta på Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
– Att det läckt två interna brev tycker jag är olyckligt och bekymmersamt. Under mina tolv år som vd har jag inte varit med om det tidigare. Helt klart är att vi får sätta oss ner och se över rutinerna, säger Richard Bergfors.

 

Vet du mer? Mejla oss på dagens@etc.se.

Tipsa om artikeln via e-post