Inrikes.

2014-01-27 04:50
Runt om i världen legaliseras cannabis. I Sverige är Centerns ungdomsförbund relativt ensamma om att driva frågan, men ämnet har kommit upp på dagordningen efter lång tid av politisk konsensus.
Runt om i världen legaliseras cannabis. I Sverige är Centerns ungdomsförbund relativt ensamma om att driva frågan, men ämnet har kommit upp på dagordningen efter lång tid av politisk konsensus.

Marijuanadebatten – nu kommer den hit

Tipsa om artikeln via e-post

Cannabis legaliseras i både Colorado och Uruguay. I Köpenhamn vill självaste borgmästaren göra samma sak. I Sverige vill Centerpartiets unga öppna systembolag för drogen, medan Vänsterpartiet vill avkriminalisera de som röker på. Vi har fått en ny haschdebatt i Sverige.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Länge pratades det inte cannabis i Sverige och konsensus har rått över hela den politiska linjen. Drogen ska vara totalförbjuden, otillåten att både sälja, inneha och bruka, inget snack om saken. Men någonting har hänt. Runt om i världen pågår en legaliseringsdebatt som verkar ha rört om även här.

– För några år sedan pratade ingen om det här, men nu är det helt annorlunda, säger journalisten Johan Anderberg, som 2011 utkom med boken Cannabusiness.

Fortsatt lågt i tak

Störst intryck av legaliseringsdebatten verkar Centerns ungdomsförbund ha tagit. Enligt ordförande Hanna Wagenius är dagens totalförbud farligare än själva drogen.

– De som använder cannabis idag kommer ganska snabbt i direktkontakt med organiserad brottslighet. Dessutom är det många som inte söker hjälp för sitt missbruk av rädsla att hamna i fängelse, säger hon.

Även politikern och den före detta narkotikasamordnaren Björn Fries vill se en förändrad cannabis-politik. Nyligen lämnade han Socialdemokraterna för att bli aktiv i Vänsterpartiet, som också är det enda riksdagsparti som driver Fries linje. De vill att drogen ska vara fortsatt olaglig, men att bruket ska avkriminaliseras.

– Vi ska inte straffa de som tar droger. Ska man dömas ska det vara till vård, inte till fängelsestraff, säger han.

Enligt Björn Fries är det fortfarande lågt i tak för att debattera narkotika i Sverige.

– När jag och forskaren Björn Johnson förde fram förslaget kallades vi drogliberaler. Jag tycker att vi ska komma ihåg att kriminaliseringen var väldigt kontroversiell när den infördes och nu är det hög tid att frågan utreds av en oberoende utredning, säger han.

”Skulle öka användningen”

Björn Fries är däremot mycket kritisk till CUF:s förslag om en legalisering av själva drogen.

– Jag är inte rabiat, men en sak vet jag. Gör man ett beroendeframkallande medel legalt och tillgängligt så ökar användningen. Dessutom är drogen inte vanlig idag, nio av tio unga använder inte cannabis, säger han.

Enligt Hanna Wagenius räcker det inte att avkriminalisera bruket av cannabis.

– Vi måste legalisera för att komma åt de som säljer. För att få bort det från gatan och motverka de kriminella gängen. Se exempelvis på skjutningarna i Göteborg, där fanns en stark koppling till cannabis som inkomstkälla, säger hon.

Hanna Wagenius hänvisar till länder runt om i världen där en legalisering pågår och till tunga namn som Kofi Annan som driver frågan. Senast har en legalisering skett i delstaten Colorado i USA, där cannabis nu säljs i över hundra butiker med en åldersgräns satt till 21 år. I Uruguay kommer snart alla över 18 år kunna köpa cannabis på apotek och i vårt eget grannland Danmark vill Köpenhamns borgmästare att cannabis ska säljas i Systembolaget-liknande affärer till personer över 18 år.

”Apart förslag”

Journalisten Johan Anderberg kallar CUF:s förslag om legalisering ”apart” och som skräddarsytt för att komma med i SVT:s Debatt. Vänsterpartiets förslag om avkriminalisering tror han mer på. Han säger att det har stöd i forskningen och att det har större chans att få gehör i Sverige.

Han tycker inte heller att det går att jämföra Sverige med varken Danmark, USA eller Uruguay, så som CUF:s Hanna Wagenius gör.

– I Danmark har de stora problem med organiserad brottslighet, i USA är det ett polisiärt problem och i hela Latinamerika är frågan relevant.

I Mexiko kan 50 000 dödsfall kopplas till knarkkriget, säger han.

Men enligt CUF:s Hanna Wagenius är det inte så enkelt att skilja ut Sverige från resten av världen.

– Klart att det är väldigt mycket värre i Latinamerika än i Sverige, men genom att upprätthålla ett förbud här bidrar vi till att finansiera drogkrigen. Skulle vi ha ett systembolag skulle de ju inte handla med knarkkarteller, säger hon.

Tjejer som skar sig

Björn Fries önskar att debatten om cannabis handlade mindre om själva preparatet.

– Vi borde fokusera på varför man använder det. Enligt en studie gjord på Maria ungdom hade åtta av tio unga tjejer som tagit cannabis psykiska problem. De skar sig och svälte sig. Sju av tio killar hade en kriminell bakgrund som inte var kopplad till droger, säger han.

Ett av CUF:s huvudargument är att bilden av cannabis som livsfarligt kan vara farlig i sig.

– Vi har en justitieminister som tror att man kan dö av cannabis. När unga märker att det inte är så kan de tro att allt som sagts om droger är lögn och då kan de verkligen råka illa ut, säger Hanna Wagenius.

En tydlig åldersgräns och vetenskapliga fakta skulle istället öka förtroendet bland unga, tror hon och Björn Fries ger henne delvis rätt.

– Unga vill ha faktabaserad, icke känslomässig information från samhället. Samtidigt är det så mycket annat som avgör om unga verkligen tar droger eller inte. Jag tycker att vi privatiserat missbruket när det egentligen handlar lika mycket om att till exempel ha en bra skola, säger han.

Tipsa om artikeln via e-post

Colorado och Washington

Colorado blev första amerikanska delstat att legalisera marijuana vid årsskiftet. Redan den 1 januari var köerna långa och enligt preliminära siffror såldes marijuana för runt 1 miljon dollar bara under den första dagen. Alla invånare i Colorado över 21 års ålder kan numera köpa drygt 28 gram marijuana vid något av de runt 120 försäljningsställen som hittills fått licens. Ytterligare ett par hundra försäljningsställen kan komma att få licens senare. Colorados väntas dra in miljontals dollar i extra skatteintäkter som en följd av legaliseringen, liksom marijuanaturister.

Uruguay

Det var i december som senaten i Uruguay röstade för att legalisera odling och försäljning av marijuana och hasch och lagen börjar gälla i april. Både hemmaodlare, cannabisklubbar och företag ska få odla och deras marijuana och hasch ska sedan säljas på apotek till personer över 18 år. Alla köp registreras och en maxgräns är satt till 40 gram i månaden. Landets president ser legaliseringen som ett sätt att bekämpa kriminalitet och den organiserade brottsligheten. Uruguays beslut är unikt i Latinamerika, men förespråkarna tror att fler länder kommer följa efter.

Köpenhamn

Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S) har sedan våren 2013 drivit frågan om att legalisera cannabis i den danska huvudstaden. Den så kallade Köpenhamnsmodellen föreslår att haschförsäljningen sker antingen i en redan existerande butikskedja med hälsoutbildad personal eller genom en ny statlig försäljningsorganisation. Enligt Jensen har förbudspolitiken inte fungerat, antalet missbrukare stiger samtidigt som kriminella ligor omsätter miljardbelopp. Enligt förslaget ska det även i fortsättningen vara förbjudet att köpa hasch för den som inte fyllt 18 och det är bara den som är ansluten till den danska sjukförsäkringen som får handla. Man vill inte se en våg av haschturism till Köpenhamn.