Inrikes.

2019-12-10 18:00
LO-borgen / Byggnads ordförande Johan Lindholm. Bild: Robin Haldert/Christine Olsson/TT
LO-borgen / Byggnads ordförande Johan Lindholm.
Puffetikett
Dagens ETC

LO-förbund lämnar las-förhandlingar: ”Nyliberala drömmar”

Försöken att förekomma politiken och nå en överenskommelse angående lagen om anställningsskydd har strandat. Flera förbund har lämnat förhandlingarna efter att ha sett arbetsgivarnas bud.

– Förhandlingsresultatet är mer anpassat till Annie Lööfs nyliberala drömmar än till byggbranschens verklighet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

LO och motsvarigheten på tjänstemannasidan, PTK, förhandlar sedan i våras med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv om anställningsskydd och omställning. Förhandlingarna kom till efter hotet i regeringens och samarbetspartiernas 73-punktsprogram om förändringar i arbetsrätten.

Men nu meddelar fem av LO-förbunden – Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna – att de lämnar förhandlingarna. Sedan tidigare står även fackförbundet Pappers utanför. Byggnads säger att man nu har tagit tillbaka förhandlingsmandatet från LO.

– Vi kommer att förhandla med våra motparter och fortsätta utveckla vår bransch som alltid. I nästa års avtalsrörelse kommer vi att kräva ettåriga avtal för att ta höjd för vad politikerna kommer att landa i framöver, säger Johan Lindholm.

Lindholm är samtidigt väldigt kritisk till hur arbetsgivarsidan har tagit fram sina förslag som han menar är betydligt sämre än det redan dåliga förslaget från politiken.

– Förhandlingsresultatet innebär en urholkning av vår anställningstrygghet som vi helt enkelt inte kan acceptera. Det finns många krafter inom Svenskt näringsliv som vill urholka vår trygghet och det märks.

Knakar i fogarna

Enligt Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, knakar det ordentligt i fogarna i LO-samarbetet. Han menar att LO har gått bakom ryggen på fackförbunden i förhandlingen.

– Vi har på varje styrelsemöte i LO frågat om vad som händer i förhandlingarna, och fått till svar att det finns inget att rapportera. Nu har vi fått ett förslag till en principöverenskommelse och har fått veta att det sedan i våras har pågått intensiva förhandlingar om den, säger han till tidningen Kommunalarbetaren.

När Kommunal insåg vad som höll på att hända krävde de att få plats vid varje förhandling, enligt Baudin. Något som LO sa nej till.

– Därför hoppar vi av förhandlingarna. Kommunals tillit till och förtroende för LO:s ledning är förbrukat i dessa förhandlingar, säger han till Kommunalarbetaren.

”Kommer inte medverka”

Även fackförbundet Seko är ordentligt kritiska till förslaget som förhandlingen har landat i.

– Innehållet i detta dokument går till och med längre än inriktningen i Januariavtalet. Dokumentet öppnar upp hela las till våra medlemmars nackdel. Våra medlemmar har behov av mer trygghet. Avsiktsförklaringens inriktning innebär mindre trygghet för våra medlemmar och mer makt åt arbetsgivarna. Detta kommer inte vi att medverka till. Vårt uppdrag är att försvara våra medlemmars intressen, säger förbundsordförande Valle Karlsson i ett pressmeddelande.

Vad som händer med förhandlingen nu återstår att se. Till Sveriges Radio säger Valle Karlsson att ”den är död” och Johan Lindholm vill inte ens svara på vad som skulle krävas för att Byggnads skulle komma tillbaka till förhandlingsbordet.

– I dagsläget är det inte en aktuell fråga.

Las

Lagen om anställningsskydd syftar till att skydda arbetstagare vid uppsägningar.

Lagen innehåller bland annat regler om provanställning och visstidsanställning.

Lagen är tvingande, men kan inskränkas genom kollektivavtalsskrivelser.