Inrikes.

2014-01-15 06:47
Nazister attackerade en demonstration i Kärrtorp utanför Stockholm i december förra året.  Bild: Hampus Andersson/TT
Nazister attackerade en demonstration i Kärrtorp utanför Stockholm i december förra året.

Linje 17: ”Se naziklottret som organiserad politisk brottslighet”

Tipsa om artikeln via e-post

Klottrande nazister greps i Stockholmsförorten Kärrtorp. Nu måste rättsväsendet reagera med kraft och betrakta naziklottret som organiserad politisk brottslighet, inte som skadegörelse. De anser Terese i antirasistiska nätverket Linje 17.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Tre män mellan 20 och 25 år misstänks för skadegörelse efter att ha gripits vid Kärrtorps gymnasium natten mot måndagen. De hade sprejburkar i ryggsäckarna och på skolbyggnaden hade det klottrats ”Gatan tillhör oss!” och ”Nordfront.se”. Samtliga i trion var med vid Svenska motståndsrörelsens attack mot den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i mitten på december.

– Jag hoppas att rättsväsendet ser allvarligt på detta, och inte betraktar det som en enskild skadegörelse. När det gäller rasister och nazister ser man det ofta som separata brott och inte som något organiserat med en ideologi bakom, säger Terese, som vill vara anonym av hänsyn till sina barn.

Hon är medlem i antirasistiska nätverket Linje 17 som arrangerade demonstrationen i december efter att det förekommit nazistisk propaganda och klotter i Kärrtorp under en längre tid. Polisen rubricerar det senaste klottret som skadegörelse.

– Man pratar ibland om hatbrottsmotiv, men det är en fråga för domstol att avgöra. Finns ett sådant motiv kan det räknas som särskilt straffvärt brott, säger Kjell Lindman, presstalesman vid polismyndigheten i Stockholm.

 

Släppta efter förhör

De tre gripna släpptes efter förhör och färgprover från på klottret på skolbyggnaden har skickats på analys. I går genomfördes också husrannsakan, men vad den resulterat i vill Kjell Lindman inte kommentera. Polisen har förhört ett vittne som såg skadegörelsen och slog larm.

– Finns det fler som gjort iakttagelser i samband med brottet vill vi gärna komma i kontakt med de personerna, säger Kjell Lindman.

Kalle Larsson, ordförande på Centrum mot rasism, tror att nazisterna i Kärrtorp känner sig tillbakapressade och därför gör allt de kan för att skapa uppmärksamhet.

– Det verkar som att de försöker etablera sig i gaturummet med klotter, affischering och klistermärken. Det är i och för sig inget nytt men det är uppenbart att de är pressade av den senaste tidens breda och folkliga antirasistiska manifestationer, säger Kalle Larsson.

Han uppmanar alla att polisanmäla all rasistisk propaganda och riva ner affischer och pilla bort klistermärken om möjligt.

Tipsa om artikeln via e-post

Detta har hänt

15 december

• Nätverket Linje 17 arrangerar en stor demonstration mot rasism som attackeras av svartklädda nazister ur Svenska motståndsrörelsen. Två personer knivskärs och 28 grips. Bland de gripna finns den trio som misstänks för det senaste klottret på Kärrtorps gymnasium. De släpps efter beslut av åklagare. Polisen kritiseras för bristande bevakning i samband med demonstrationen.

 

21 december

• Antirasistiska demonstrationer till stöd för de drabbade i Kärrtorp arrangeras runt om i landet.

 

22 december

• 16 000 människor deltar i en ny demonstration i Kärrtorp. Bland deltagarna finns Stefan Löfven (S), Åsa Romson (MP) och per Westernerg (M). Sverigedemokraterna väljer att inte delta.

 

13 januari

• Tre män grips misstänka för skadegörelse, efter nazistiskt klotter på Kärrtorps gymnasium. Männen släpps efter förhör.