Inrikes.

2021-10-03 23:41
Lars Vilks i samband med vernissage på Fotografiska museet i Stockholm, 2018. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Lars Vilks i samband med vernissage på Fotografiska museet i Stockholm, 2018.
Puffetikett
Dagens ETC

Lars Vilks och två poliser omkomna efter bilkollision

Den bil konstnären färdades i, en civil polisbil, krockade på söndagens eftermiddag av okänd anledning med en mötande lastbil. Två poliser har också förolyckats.

”Så outsägligt sorgligt att det skulle sluta så här”, kommenterar kulturminister Amanda Lind (MP).

Tipsa om artikeln via e-post

Konstnären Lars Vilks har dött i en trafikolycka utanför Markaryd i Småland. Den bil han färdades i, en civil polisbil, krockade av okänd anledning med en mötande lastbil. Det skedde runt klockan 15.30 på söndagen. Båda fordonen fattade eld. Två poliser är förolyckade. Lastbilschauffören är förd till sjukhus och ska förhöras om händelsen.

Det var sent på söndagen som Polisen bekräftade att samtliga tre i bilen avlidit.

– Det är med bestörtning och stor sorg jag tagit emot beskedet att våra två kollegor och vår skyddsperson omkommit idag på eftermiddagen, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Det var två civila polisbilar som färdades tillsammans. Poliserna i den andra bilen ska blivit vittnen till det som skedde.

Levde med personskydd

Lars Vilks levde med konstant skydd på grund av hotbilden mot honom, allt sedan karikatyrerna på rondellhundar. 2011 utreddes förberedelse till terrorbrott, sedan förberedelse till mord, i anslutning till Röda Sten i Göteborg. 2015 utfördes en terrorattack mot ett möte om yttrandefrihet i Köpenhamn, där måltavlan var Lars Vilks.

Dagens ETC har sökt Säkerhetspolisen men de vill inte ge någon kommentar.

Måndag klockan 10.15 ska Polisen hålla en presskonferens.

Ställde ut i Polen

Lars Vilks var fortsatt aktiv som konstnär, Dagens ETC har rapporterat om han sista utställning, där han med en grupp konstnärer visas på det statliga moderna museet i Warszawa.

Kulturminister Amanda Lind (MP) twittrar:

”Oerhört tragiskt med trafikolyckan i Markaryd där konstnären Lars Vilks och två poliser omkommit. Lars Vilks som sedan 2010 tvingats leva i ofrihet på grund av att han gjort bruk av sin yttrandefrihet och sin konstnärliga frihet. Så outsägligt sorgligt att det skulle sluta så här.”

Lars Vilks blev 75 år.

Tipsa om artikeln via e-post