Inrikes.

2014-01-17 13:29
Här tog en 13-årig flicka i Kumla sitt liv för snart ett år sedan. En man är dömd i tingsrätten för att ha utnyttjat henne på nätet och en utredning pågår av skola där hon gick.  Bild: Jonas Eriksson/TT
Här tog en 13-årig flicka i Kumla sitt liv för snart ett år sedan. En man är dömd i tingsrätten för att ha utnyttjat henne på nätet och en utredning pågår av skola där hon gick. 

Kumla-rättegången: ”Skolan kunde inte stoppa tragedin”

Tipsa om artikeln via e-post

Idag avslutades rättegången i hovrätten mot den 45-årige man som om är dömd för att ha utnyttjat unga flickor på nätet. Hela fallet rullades upp efter att en 13-årig flicka tog livet av sig i Kumla för snart ett år sedan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

En 13-årig flicka hoppade framför tåget i järnvägskorsningen på Järsögatan i Kumla en fredag i mars förra året. Bara någon månad tidigare hade hon suttit framför sin webbkamera och ilsket berättat om kommentarer hon fått på sin blogg. Någon har skrivit att hon borde ta livet av sig.

– Att ta livet av sig, det är fan… Det handlar om liv och död, säger hon till kameran.

När det mest tragiska av allt ändå hände sedan, den där fredagen i mars, kom mycket av uppmärksamheten att riktas mot den skola där hon gick, Vialundskolan. En skola som redan hade blivit anmäld till Skolinspektionen flera gånger, av både elever och föräldrar, för att inte göra tillräckligt mot kränkningar.

Hotade att sprida bilder

I anmälningarna målas en bild upp av en stökig skola, där eleverna betedde sig illa mot varandra och där det inte fanns tillräckligt med kraft hos skolledningen för att stoppa det.

– Vi har haft några stökiga år, säger rektorn Leif Rönnberg.

När polisen började utreda fallet med den 13-åriga flickans död kom misstankarna snart att riktas mot den 45-årige man från Västsverige som nu är dömd i tingsrätten. Men hjälp av ett nätalias ska han ha fått kontakt med flickan, fått henne att posera framför kameran och sedan hotat att sprida bilderna.

Fälld av tingsrätten

I domen står det att hans agerande bidragit till att 13-åringen tog sitt liv.

Anmälningar började strömma in från flera delar av Sverige från andra unga flickor som också kontaktats av mannens nätalias. I tingsrätten fälldes mannen för att ha kontaktat 20 olika flickor. Han dömdes till två års fängelse för grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Mannen har hela tiden nekat och hävdat att hans dator var fjärrstyrd. Åklagaren var inte heller nöjd med domen utan tyckte att mannen borde ha dömts till ett längre fängelsestraff. Båda överklagade och därför har nu fallet prövats i hovrätten.

Så tingsrätten slår fast att mannen genom sitt agerande på nätet påverkade den 13-åriga flickan och bidrog till att hon tog sitt liv.

Vad hovrätten säger återstår att se.

”Jag erkänner – jag är okunnig”

Skolan då? Skolan där det ska finnas vuxna som kan hjälpa utsatta barn.

– Vi har gjort mycket under det här året. Vi har utökat närvarokontrollen. Vi har förstärkt med fler elevassistenter som ska finnas i korridorerna och på lektionerna. Vi pratar med elever som inte mår bra och ser till att de får kontakt med elevhälsan. Så nu har vi det lugnt, säger rektorn Leif Lönnberg.

En stor del av ungdomars liv utspelar sig på nätet idag och här känner sig Leif Rönnberg ifrånsprungen.

– Jag erkänner, jag är okunnig. Det växlar så snabbt, en sida som gäller ena dagen har bytts ut mot en annan sida den andra dagen. Det är svårt att kontrollera.

”Ta hjälp av ungarna”

Men vilken skyldighet tycker han att skolan har när det gäller den här delen av ungdomars liv.

– Vi försöker lära eleverna att vara misstänksamma och vaksamma när det gäller allt vad de gör på internet, och i våras arrangerade vi en föreläsning för all personal om frågan. Men här måste vi ta hjälp av ungarna själva, säger Leif Rönnberg.

Kan du så här i efterhand säga att skolan gjorde tillräckligt för att hjälpa flickan?

– Jag vill egentligen inte svara på den frågan. Vi arbetade aktivt. Men det är så många saker som bidrar till att man fastnar på kroken, säger han.

Tipsa om artikeln via e-post

Detta har hänt

• Utredningen som ledde fram till den 45-årige mannen inleddes i mars förra året.

• Den 45-årige mannen från Västsverige är dömd i Örebro tingsrätt till två års fängelse för grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

• Mannen är dömd för att ha utnyttjat 20 underåriga flickor runt om i landet.

• Mannen ska ha använt sig av ett nätalias och en falsk identitet för att kontakta flickorna.

• Den 45-årigen mannen säger själv att han är oskyldig och att hans dator har varit fjärrstyrd.

• Både 45-åringen och åklagaren har överklagat till hovrätten. Rättegången i hovrätten avslutas idag.

Utredning pågår

Direkt efter den 13-åriga flickans självmord inledde Skolinspektionen en så kallad riktad tillsyn av Vialundskolan i Kumla. Tillsynen är fortfarande inte klar eftersom det har kommit in flera nya anmälningar.  ”Precis före jul trodde jag att nu är vi väl äntligen klara, men då fick jag ett nytt uppdrag”, säger Gunnar Olausson, enhetschef på Skolinspektionen.

Det handlar om att problemen på skolan kanske är större än vad som kan härledas till skolledningen. Eftersom det har kommit in anmälningar mot flera skolor i kommunen, så verkar det vara kommunens totala arbete med skolorna som brister.

”Det handlar om var vi ska utkräva ansvar, hos skolan eller hos kommunen”, säger Gunnar Olausson.

Skolinspektionens rapport ska vara klar de närmaste veckorna.