Inrikes.

2019-09-18 09:40
I april fick Mehdi Rezai besked om att han får stanna enligt gymnasielagen. När studierna är       över om två år, hoppas Mehdi att han ska få ett bra jobb som ger ännu större trygghet. Bild: Karin Annebäck
I april fick Mehdi Rezai besked om att han får stanna enligt gymnasielagen. När studierna är över om två år, hoppas Mehdi att han ska få ett bra jobb som ger ännu större trygghet.
Puffetikett
Dagens ETC

Kravet: Hitta jobb inom sex månader – eller lämna Sverige

Egen lägenhet, extrajobb och framtidsutsikter. Och framförallt – en känsla av att äntligen kunna andas ut. För Mehdi Rezai betydde uppe­hållstillståndet allt. Men för långt fram vågar han ändå inte tänka.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Augusti 2018 och några veckor kvar till riksdagsvalet. Mehdi Rezai är orolig över vad som ska hända efteråt, om det blir en borgerlig regering. Kommer gymnasielagen rivas upp då? Hans sista chans, kommer den att försvinna? Han berättar om sin oro, hur trött han är på ovissheten, när vi träffas i den gamla prästgården i Brodalen utanför Lysekil.

Nu, september 2019. Rummet i prästgården har bytts ut mot en egen lägenhet i centrala Lysekil. Gångavstånd till skola och jobb. Ett rum och kök som är hans alldeles egna. Nya möbler, en gigantisk tv som upptar halva väggen.

– Det är fredag idag va? Om några timmar har jag bott här i exakt två veckor, säger Mehdi Rezai.

”Kunde inte andas”

Mycket har hänt under det här året. Förutom flytten har tyngd ersatts av lättnad. Oron har satts på paus. Det måste få vara så ett tag, menar Mehdi. Han måste få tro att allt kommer att ordna sig.

– Jag orkar inte kämpa mer. Jag har gjort det i fyra år nu. Man kämpar i ett land man aldrig varit i, man vet ingenting om samhället, har inte någon familj runt sig, man kämpar och kämpar och vet att det ändå kan bli så att man måste åka tillbaka. Jag orkar inte det mer, säger han.

Mehdi fick sitt besked om att han får stanna enligt gymnasielagen i april. Då hade det gått över ett halvår sedan han skickade sin ansökan till Migrationsverket.

– Min lärare som hade pratat med min advokat ringde och berättade. Jag kunde inte andas. Sen kändes det som att det varit så jättelänge, som att jag hållit andan. Att inte veta var psykiskt tärande, säger han.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Mehdi märkte att han förändrades efter beskedet. En slags tyngd han knappt varit medveten om släppte.

– Jag ser stor skillnad i mig själv. Jag går till skolan, studerar, tänker att jag kanske har en framtid här. Innan var jag också i skolan, men jag kunde inte koncentrera mig. Inte där, ingenstans, säger han.

Många av Mehdis vänner har också fått stanna. Men han känner även sådana som inte vågade hoppas, som slutade skolan för att det kändes lönlöst, som tappat tron på det svenska systemet.

– Migrationsverket och politikerna ändrar sig hela tiden. Det går inte att lita på någon. En del ger upp, säger Mehdi.

Trivs med människorna

Själv tycker han att han har haft ganska tur. Hans förtroende för politikerna och för Migrationsverket har visserligen också minskat – men inte förtroendet för svenskar i allmänhet.

– Många är väldigt snälla och hjälpsamma. Jag trivs med människorna här, de är de snällaste människor jag har mött. Jag har kämpat mycket, men också fått kontakter så jag kunnat hitta jobb och lägenhet, säger han.

Nu när skolan börjat igen efter sommaren hoppar han in som vikarie i hemtjänsten eller på ett boende för unga på helger och kvällar. Det gör att han har råd med egen lägenhet, och att han inte är beroende av socialtjänsten.

– Jag tycker inte om socialtjänsten. Det är mycket bättre att klara sig själv. Nu kan jag göra vad jag vill för mina pengar. Jag kan spara, jag kan bjuda mina kompisar på något, jag ska skicka hem lite. Jag är trött ibland, men det är ändå värt det.

Yrkesprogram ska ge jobb

Så småningom, när gymnasiestudierna är över om knappt två år, hoppas Mehdi att han ska få ett bra jobb som ger ännu större trygghet. Han går på byggprogrammet och tror att chanserna är ganska goda.

– Jag valde ett yrkesprogram för att det skulle vara lättare att få jobb. Det är ju min chans sen, att få ett jobb så att jag kan få stanna på riktigt. Egentligen vågar jag inte hoppas för mycket, men det borde ändå gå, säger han.

Samtidigt tycker han att gymnasielagens krav på arbete efter sex månader är för hårda. Han menar att en konsekvens är att många gör som honom – läser ett yrkesprogram för att det är mest strategiskt.

– Själv ville jag nog hellre läsa något så jag kunnat gå på universitet sedan. Och jag känner många som är jätteduktiga i skolan, men som ändå inte vågar läsa något där det är osäkert om de får arbete. Vi måste ju tänka så. Hela vår framtid hänger på det.

Läs vidare på nästa sida: Kravet: Hitta jobb inom sex månader – eller lämna Sverige

Gymnasielagen

Röstades igenom i riksdagen i juni 2018.

Syftet är att unga ska få en chans att avsluta sina gymnasiestudier i Sverige.

Lagen gäller för alla unga som sökt asyl innan de fyllt 18 år, men som medan de väntat på besked hunnit fylla 18 år, och som studerar. Ett antal villkor till måste dock uppfyllas, som att man måste ha ansökt om asyl första gången den 24 november 2015 eller tidigare, och att man har fått vänta minst 15 månader på ett beslut.

Uppehållstillståndet gäller i 13 månader, innan det har gått ut måste den ensamkommande ansöka om förlängning.