Inrikes.

2018-03-13 16:00
  • Nazisterna militärtränades i Ryssland / En av de åtalade under rättegången. Bild: Polisen/Anders Ylander/TT
    Nazisterna militärtränades i Ryssland / En av de åtalade under rättegången.
  • Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin kräver att ärendet tas upp i säkerhetspolisens insynsråd. Bild: Thommy Tengborg/TT
    Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin kräver att ärendet tas upp i säkerhetspolisens insynsråd.
  • Bomben som placerades ut av nazistledaren på ett flyktingboende i Lilleby. Bild: TT
    Bomben som placerades ut av nazistledaren på ett flyktingboende i Lilleby.

Krav på lagändring efter kritiserad nazistutredning

Centerpartiet öppnar nu för en lagändring för att polisen inte ska vänta med att gripa personer misstänkta för våldsbrott.
Detta sedan det avslöjats att nazister kunde placera ut en bomb på ett flyktingboende trots att Säpo spanade på dem.

Det var i förra veckan som Ekot avslöjade att Säpo och åklagare beslöt att inte gripa en lokal nazistledare efter ett sprängdåd i centrala Göteborg, trots att hans DNA fanns på bomben.

I stället satte Säpo honom under övervakning i början av 2017 för att samla mer bevis. Under spaningen började han planera nya dåd och lyckades bland annat placera en bomb vid ett flyktingboende.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Öppnar för lagändring

Nu kräver Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin att ärendet tas upp i säkerhetspolisens insynsråd där alla riksdagspartier är representerade. Hedin öppnar för att kräva en lagändring för att polisen inte ska vänta med att gripa personer som är misstänkta för allvarliga våldsbrott.

 – Det är möjligt att det behövs. I de fall då liv och hälsa allvarligt hotas vet inte jag hur stort svängrum vi ska ge myndigheten, säger Johan Hedin till Ekot.

Under nästa möte i Säkerhetspolisens insynsråd förväntar han sig att Säpo redovisar hur de agerat.

– Inför nästa möte vill jag ha en dragning om hur man resonerade när det här beslutet fattades och vilket lagstöd man baserade det på, säger han.

Dagens ETC har sökt Johan Hedin. 

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Säpos miss

Trots att en lokal nazistledares DNA hittats på en bomb efter en sprägning i Göteborg beslöt åklagare och SÄPO att inte gripa mannen.

I stället satte de honom under övervakning för att samla mer bevis. Under den tiden började nazistledaren att planera nya dåd och i början av 2017 lyckades han placera ut en bomb vid ett flyktingboende.

Bomben detonerade aldrig då en sladd lossnat. Tre nazister greps och fälldes senare för dådet.