Inrikes.

2014-02-07 04:45

Knarkkriget fortsätter i Göteborg: ”Skjutit mitt på dagen bland folk”

Tipsa om artikeln via e-post

Gängkriget i Göteborg har hittills skördat sex dödsoffer och 30 skadade. Till grund för den våldsamma konflikten ligger en maktkamp om narkotikahandeln i staden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

2013 var ett av de våldsammaste åren i Göteborgs historia, sett till antal skottlossningar och mord. Allt började med en skottlossning vid en bensinmack i januari för ett år sedan. Enligt polisen är flera kriminella grupper i nordöstra Göteborg och i stadsdelen Hisingen inblandade, totalt rör det sig om en grupp på 25 män som misstänks ligga bakom merparten av de 56 skott som avlossades i Göteborg förra året.

– Det är territoriella grupperingar som har sin hemvist som bas för sin kriminella verksamhet. Vi har ständig tillsyn och en bra kunskap om vilka de är. Vårt yttersta mål är att förhindra fortsatta våldsyttringar, men att helt ta bort dem är troligen en utopi, säger Sven Alhbin, biträdande kommenderingschef och chef för länskriminalen.

Unga killar dödades

De första dödande skotten föll i mitten av april, då två män besköts genom ett fönster i förorten Bergsjön. Men det var först när två personer, en ung kille på 17 år och en 28-årig man, sköts till döds i stadsdelen Hisingen den 4 september som det på allvar började talas om gängkrig. Polisen klassade det inträffade som särskild händelse och extra resurser frikopplades.

Flera boende och personer inom föreningslivet drog också igång aktiviteter för att få de boende i förorten Biskopsgården att känna trygghet. Men lugnet ville inte infinna sig.

Bara drygt en månad efter de dödande skotten höll Hyresgästföreningen ett möte med rubriken ”Biskopsgården – mycket mer än bara skottlossningar” på ett torg i stadsdelen. Men mitt på ljusa dagen, bland förvånade journalister, fotografer och boende, bröt en ny skottlossning ut. Två rivaliserande gäng sköt mot varandra och en 18-åring i den ena konstellationen skadades.

– Vi har flera exempel på hänsynslösa beteenden, där man skjutit mitt på dagen bland folk. Det är oacceptabelt, säger Håkan Larsson, åklagare som varit inkopplad på flera av ärendena.

När polisen i mitten av januari i år sammanfattade läget hade 56 skottlossningar skett och sex personer hade dödats i gängrelaterade skottlossningar. Sedan dess har ytterligare två skottlossningar inträffat.

Tipsa om artikeln via e-post

Gängmorden i Göteborg

14 april: Skott in i lägenhet på Stjärnbildsgatan, en 43-årig man avlider.

25 juli: 28-åring i Sävedalen skjuts till döds när han rastar hunden.

2 augusti: Två män beskjuts i en bil i Tynnered, en 20-årig man avlider.

4 september: Två män, 17 och 28, skjuts till döds på Väderilsgatan i Biskopsgården.

7 oktober: En man hittas skjuten i en trappuppgång i Rannebergen, han avlider senare.