Inrikes.

2017-03-20 14:10
Miljöbild sjukhuskorridor (ej kopplat till Jämtland). / Ann-Marie Johansson (S), regionstyrelsens ordförande Jämtland. Bild: Henrik Montgomery/TT / Andreas Larsson
Miljöbild sjukhuskorridor (ej kopplat till Jämtland). / Ann-Marie Johansson (S), regionstyrelsens ordförande Jämtland.

Jämtland-Härjedalen miljonsatsar – vill slippa bemanningsföretag i vården

Den politiska ledningen i regionen lägger 10 miljoner kronor till lönesatsningar i vården. Detta för att minska beroendet av bemanningsföretag.

I region Jämtland Härjedalen har den blå-röda politiska ledningen beslutat att skjuta till 10 miljoner kronor till vården. Detta som del i en lönesatsning för sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

Det långsiktiga målet är att regionen ska bli oberoende av bemmaningsföretag, skriver man i ett pressmeddelande. I detta ingår också satsningar på bland annat vidareutbildning för yrkesverksamma.

– Utöver det vill vi nu alltså tillskjuta 10 miljoner kronor vilket gör att den totala lönesatsningen för de här yrkesgrupperna blir 33 miljoner kronor, säger regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson (S) i pressmeddelandet.

Region Jämtland Härjedalen har tidigare uttryckt att man måste få ner de skenande kostnader som uppstått till följd av stafettbemanningen. Även det moderata regionrådet Christer Siwertsson har uttalat sig kritiskt kring bemanninganställningarna.

– Vi inser att det varken är bra för arbetsmiljön eller för patientsäkerheten. Det är inte bara för någon, det är bara skit, sade han till Dagens Medicin i februari.