Inrikes.

2019-09-18 08:40
Bild: Claudio Bresciani/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Höstbudgeten släppt – här är förslagen

Värnskatten avskaffas, mer pengar till kommunerna och skatt på plastpåsar. Här är regeringens budget för 2020.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vid 08-tiden på onsdagen släpptes hela regeringens budgetproposition för 2020. Många av punkterna i budgeten har redan rapporterats på förhand, men under en presskonferens med start 09.00 presenterade finansminister Magdalena Andersson formellt innehållet.

– Syftet med budgeten är att bygga ett starkare samhälle, och ta itu med de problem vi ser, säger hon.

Finansministern påpekar att det ekonomiska läget i Sverige, och internationellt, ser ut att mattas av. Bland orosmolnen pekar ut hon handelskonflikten mellan Kina och USA, konflikten i Persiska viken samt ett tuffare läge för ekonomin inom EU, där särskilt negativa signaler kommit från den tyska industrin.

– Detta kan komma att på längre sikt påverka den svenska ekonomin. Men den offentliga skulden i Sverige är låg – statsskulden är numera 40 procent, en minskning med 6 procentenheter sedan 2014 – och vi har ett reformutrymme även kommande år, säger Magdalena Andersson.

Vid 12.30 väntas den traditionsenliga budgetpromenaden från Finansdepartementet till riksdagen.

Förslagen i propositionen bygger på januariavtalet, överenskommelsen mellan S, C, L och MP.

Mer pengar till kommunerna

En nyhet är att regeringen skjuter till 580 miljoner till kommuner med särskilda utmaningar. Det handlar om 410 miljoner till 32 kommuner med socioekonomiska utmaningar, ytterligare 85 miljoner för att motverka segregation samt 80 miljoner till kommuner som tagit emot många flyktingar.

Totalt skjuter regeringen till 5 miljarder för välfärden i kommuner och landsting 2020.

– Detta är något vi socialdemokrater gått till val på. Vi ser att kommuner och landsting kommer ha stora och växande behov framöver, inte minst i slutet av denna mandatperiod, säger Magdalena Andersson.

– Vi har gjort det svårare för de kommuner som hittills velat smita undan ansvaret för att ta emot asylsökande i Sverige. Och så har vi velat stödja de kommuner som tidigare har tagit oproportionerligt stort ansvar för asylmottagningen.

Klimatet, brottsligheten och skatterna på agendan

Redan tidigare har regeringen aviserat satsningar på klimatet motsvarande 2,9 miljarder kronor. Det innefattar bland annat krav på klimatdeklaration vid byggande, mer pengar till klimatbonusbilar och "en ökad takt i kliamtomställningen".

En annan fråga som på senare tid hamnat högt på dagordningen är brottsligheten. Något som regeringen också tar upp i sin budget, där man bland annat skjuter till 700 miljoner till brottsförebyggande myndigheter.

– Det här är den största anslagsökningen till polisen i modern tid. Men när polisen får fler resurser och fler bovar åker in behöver också andra myndigheter i anslutning till rättskedjan stärkas, så pengarna ska också gå till bland annat rättsväsende och kriminalvård. Det handlar om reformer för ökad trygghet i Sverige och för att värna demokratin, säger Magdalena Andersson.

På skattefronten genomförs en rad förändringar. Mest uppmärkammat är kanske att den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt, den så kallade värnskatten, avskaffas.

Därutöver föreslår regeringen bland annat:

  • Sänkt skatt för pensionärer
  • En skatt på finanssektorn från och med 2022
  • Skatt på avfallsförbränning
  • Skatt på plastpåsar