Inrikes.

2019-05-21 20:00
  • Handarbetet är till för att skapa samtal. ”Lärarna är snälla här, hemma har jag ingen att prata svenska med”, säger Samira Homsi till Birgitta Nordlöt. Bakom dem står syläraren Saha Nuhic, som själv varit deltagare på Livstyckets utbildning. Bild: Yvonne Perkins
    Handarbetet är till för att skapa samtal. ”Lärarna är snälla här, hemma har jag ingen att prata svenska med”, säger Samira Homsi till Birgitta Nordlöt. Bakom dem står syläraren Saha Nuhic, som själv varit deltagare på Livstyckets utbildning.
  • Baharak Tarosi gillar att brodera. Tygerna blir bland annat mobilväskor. Bild: Yvonne Perkins
    Baharak Tarosi gillar att brodera. Tygerna blir bland annat mobilväskor.
  • Roula Rajha visar det nya mönstret ”Livstycket simmar motströms”. Bild: Yvonne Perkins
    Roula Rajha visar det nya mönstret ”Livstycket simmar motströms”.
Puffetikett
Dagens ETC

Här lär sig kvinnor att prata svenska – genom att sy och brodera

”Hantverket är inte här för sin egen skull utan för att vi ska ha något att prata om.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När Dagens ETC är på besök är det bråda dagar inför Livstyckets årliga vårmarknad med modevisning som sker imorgon, onsdag. Symaskinerna knattrar ettrigt men samtalet kring syborden är lågmält.

– Vi märker av ramadan jättemycket, då blir det alltid en lägre energi, säger Birgitta Notlöf.

Hon är grundare av föreningen Livstycket och verksamhetschef för designcentret vid torget i Tensta.

Under sina 27 år som ledare för verksamheten har hon varit med om några fastemånader och mött många kvinnor från hela världen. Årsvis deltar 180 kvinnor i Livstyckets utbildning som handlar om att lära sig svenska genom hantverk.

– Hantverket är inte här för sin egen skull utan för att vi ska ha något att prata om. Sedan tycker jag att livet blir lätt när man får vara omgiven av vackra saker, säger Birgitta Notlöf, med en svepande gest ut mot de dignande tillskärningsborden.

Själv är hon utbildad pedagog och konstvetare.

– Vi kallar det vi gör för funktionell pedagogik. Det är mycket lättare att lära sig språket när man behöver använda det, säger hon.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Syr mobilväskor

Beyaz Yilmaz broderar och Laila Dallo sitter böjd och koncentrerad över en symaskin. Tyget som hon syr mobilväskor av har hon själv broderat.

Samira Homsi prismärker necessärerna som ska säljas. Hon kommer ursprungligen från Syrien där hon arbetade som låg- och mellanstadielärare. Nu bor hon i Farsta och reser till Tensta varje dag sedan två år tillbaka.

– Jag tycker om Livstycket, alla är snälla och det är roligt att sy och brodera. Det är också bra lärare här. Jag bor ensam så hemma har jag ingen att prata svenska med, säger hon.

Deltagarna kommer till Livstycket genom sin kommun eller genom Arbetsförmedlingen. Man har även ett samarbete med Järvapsykiatrin i Spånga som remitterar deltagare.

– Vi tror på samarbeten och samtal. Kaffepauserna är en viktig del av dagarna här. För många som kommer hit är vi deras sociala sammanhang, säger Birgitta Notlöf.

Många av Livstyckets deltagare är analfabeter, vilket resulterade i man gjort en egen läsebok, ”Vi dricker te och lär oss e”. Men det finns även de redan har en utbildning i bagaget som tagit klivet in i arbetslivet genom Livstycket.

Saha Nuhic är skräddare och kom till Sverige från Bosnien för tjugosju år sedan. Nu är hon en av verksamhetens uppskattade lärare.

– Det har gått bra, nu har jag jobbat här i arton år, säger hon med ett brett leende.

Havet inspiration

På borden trängs handtryckta och handbroderade kuddar och väskor med tetraformade necessärer och tehuvor. Allt tillverkat i Livstyckets egendesignade tyger. Årets mönster är färgstarkt och har hämtat inspiration ur havet.

– Det har vuxit fram ur att vi pratat om vad som händer i havet, med plaster och miljöförstöring, förklarar Birgitta Notlöf.

Designern Gill Weibull visar en mapp full av färgglada teckningar.

– Alla kvinnor som är här är med från början när vi tar fram ett nytt tryck. De har ritat fiskarna som vi sedan sammanställer och överför till ett mönster, säger hon.

Riskerade nedläggning

Årets mönster heter ”Livstycket simmar motströms”. Och själva arbetar de även i viss motström, inte bara på grund av tekniska problem med maskiner som krånglar. I januari var det nära att verksamheten tvingades lägga ner på grund av att det saknades ungefär en miljon kronor för driften.

– Alla pratar om hela tiden om att satsa på kvinnorna i förorten, men det märks inte när det kommer till pengar, säger Birgitta Notlöf.

Tack vare en donation avvärjdes hotet denna gång.

Livstycket

• Kunskaps- och designcentret Livstycket i Tensta har funnits i 27 år och drivs av en ideell förening.

• Främst drivs verksamheten av bidrag från Stockholms stad och projektbidrag.

• Alla produkter som skapas säljs till allmänheten genom föreningens helägda aktiebolag.