Inrikes.

2014-03-04 05:54
Sinikka Johannesson, här med sonen Teddy, har vigt sin fritid åt att administrera hjälpen för Giving people. Hon tror inte på höjd skatt som en lösning. ”Det är inte säkert att det går år rätt saker”, säger hon.  Bild: Ulrika Lindahl
Sinikka Johannesson, här med sonen Teddy, har vigt sin fritid åt att administrera hjälpen för Giving people. Hon tror inte på höjd skatt som en lösning. ”Det är inte säkert att det går år rätt saker”, säger hon.

Giving People: ”Finns inget välfärdssystem längre”

Tipsa om artikeln via e-post

Giving people, sidan på nätet som hjälper familjer i nöd, har växt explosionsartat. Människor runt om i hela landet är beredda att hjälpa. Men det är inte behovet som styr hur stor hjälpen blir. 
   – Det är viktigt hur man skriver annonsen, säger Sinikka Johannesson, administratör för Giving people.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Mannen sjukskriven utan ersättning och mamman har några praktiktimmar som inte ger mycket pengar. Och med två tonårssöner i huset så går det ju åt mycket mat som vi alla vet. 26 personer gillar. Nästa meddelande: Här är det riktigt AKUT! Mamman har haft det jättetufft en längre tid och med en liten inkomst och tre barn hemma.

Så ser det ut på facebooksidan Giving people där barnfamiljer kan be om hjälp med mat, kläder och hygienartiklar. Hjälparna är andra familjer som åker hem med en matkasse till dem som behöver eller skickar ett presentkort på posten. Sidan som startades i september har över 70 000 anslutna och hundratals familjer runt om i landet har fått tillfällig hjälp. Initiativet har fått stor uppmärksamhet i media och Sinikka Johanesson, en av sidans administratörer, är inte förvånad över uppmärksamheten.

– Sverige har inte längre något välfärdssystem. Människor utförsäkras och socialen styrs av feta normer. Då blir det så här, säger hon.

Jobbar ideellt

Hon jobbar helt ideellt med Giving people. Sitter och skriver ropen på hjälp på facebooksidan. Tar emot samtal från dem som vill ge och dem som vill be om hjälp. Hon berättar att det inte finns en enda gemensam nämnare för de familjer som söker stöd. Men vissa grupper är förstås vanliga än andra.

– Utförsäkrade och arbetslösa. Det har blivit så stora klyftor mellan dem som har och dem som inte har arbete, säger Sinikka.

För Giving people finns inga regler, förutom att man måste vara en barnfamilj, för att få hjälp. Det finns inte heller några garantier för hur stor hjälpen blir. Vissa familjer, där fallen har var särskilt ömmande, har fått så många matkassar att de knappt har fått rum med dem. Andra har kanske bara fått en, eller ingen.

– Ibland handlar det ju om var man bor. Om det finns givare i närheten. Eller hur annonsen är skriven, säger Sinikka.

Det har hänt att hon har fått skriva om.

– Det gäller att man målar upp en bild. I en lägenhet i Askersund bor en familj. Mamman lider av kronisk värk och nu har de kommit efter med underhållet från pappan. Så, beskriver Sinikka.

Företag sponsar

Det ska kännas, menar hon. Då kommer hjälpen snabbt. Och det är inte bara privatpersoner som har fångats av de starka berättelserna om familjer i nöd och blivit givare. Också företag har bestämt sig för att sponsra. Elbolag, leksaksaffärer och sportaffärer har betalat elfakturor, skänkt vinterjackor och leksaker mot att företaget nämns på sidan. Och nu har också myndighetspersoner börjat höra av sig. Handläggare på socialtjänster runt om i landet, på försäkringskassan och arbetsförmedlingen som frågar vad en familj kan göra för att få hjälp.

– Det händer varje vecka. De känner för någon viss person men ser att de inte kan hjälpa mer. Då hör de av sig för att se om vi kan hjälpa. Jag tycker att det visar att de också har hjärtan men att de är bundna av sina regler, säger Sinikka.

Hon känner att hon verkligen hjälper.

– Det var underbart att vi kunde hjälpa 200 familjer med julklappar till barn som kanske inte hade fått något annars, säger hon.

Skulle hon kunna tänka sig att betala mer i skatt för att hjälpen skulle gå via myndigheterna istället för via ideella krafter?

– Jag vet inte. Det beror ju helt på hur de använder våra skattemedel. Jag ser inget direkt samband mellan höjd skatt och mer till de familjer vi hjälper. Jag är rädd att det blir mer till kommungubbarna istället, svarar hon.

 

Del 1: Familj tvingas be om mat – på Facebook

Del 2: Giving People: ”Finns inget välfärdssystem längre”

Del 3: Greider: ”Vi ser en ny underklass bildas”

Tipsa om artikeln via e-post