Inrikes.

2014-02-07 04:45
Sedan jul verkar gängen ha en tillfällig vapenvila. Inga fler sammandrabbningar på gatan har ägt rum.  Bild: Per Knutsson/Icon/TT
Sedan jul verkar gängen ha en tillfällig vapenvila. Inga fler sammandrabbningar på gatan har ägt rum.

Gängkrigen i Örebro flyttar ut på gatorna

Tipsa om artikeln via e-post

Efter fullt krig råder det nu tillfällig vapenvila mellan de två rivaliserande gängen Black Cobra och Romano i Örebro. Strax före jul flyttade gängkriget ut på gatan efter flera års gömda uppgörelser. Nyligen sköts en man med flera skott på en restaurang och sedan dess sitter en gängmedlem häktad i väntan på åtal.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det började med ett stort bråk i en stadsdel i västra Örebro, en mörk och blöt kväll i slutet av november. De två gängen, Black Cobra och Romano, drabbade samman intill de stora mackarna. Först var det 15 personer, sedan kom fler, några av dem anslöt i taxi. Polisen sa redan då att det handlade om en uppgörelse mellan två kriminella gäng som slåss om kontrollen över narkotikamarknaden i Örebro och länet.

Men egentligen började det ju inte där. De började långt tidigare. I flera år har de två gängen funnits i Örebro. Black Cobra som framför allt rekryterar unga killar i förorterna och Romano, en supporterklubb till Bandidos. Romano har klubblokal i den lilla orten Mosås mellan Örebro och Kumla och Black Cobra har kopplingar till ett centralt beläget hotell, som ända sedan starten har omgetts av misstankar om ekobrott.

Rivaliteten mellan de två gängen har också funnits länge.

– De här två gängen har skjutit varandra i benen under flera års tid, sade polisens presstalesman Mats Nylén i samband med de första bråket.

Men nu hade alltså uppgörelserna flyttat ut på gatan, ut bland folk.

Angrepp mitt på ljusa dagen

Dagen efter sammandrabbningen gjorde polisen ett tillslag mot två bilar med gängmedlemmar mitt i centrum. Snabbt kom flera personer från de båda gängen till platsen. Och när polisen skulle eskortera bort de stoppade bilarna gick medlemmar ur det rivaliserande gänget till angrepp. Mitt i centrum, mitt bland alla åskådare som hade samlats och trots att det fanns ett tjugotal poliser på platsen. Och polisens presstalesman fick säga att det inte längre går att garantera att oskyldiga inte drabbas.

– Vi följer dem och deras verksamhet. Men när de använder våld finns det alltid en risk att utomstående drabbas, i synnerhet om de använder skjutvapen, sade han.

Och skjutvapen användes en dryg vecka senare i Kumla. En man mellan 20 och 30 år, känd sedan länge av polisen och med kopplingar till toppskiktet i Black Cobra, sköts med flera skott genom fönstret på sportbaren Kick off. Inom ett dygn greps två män ur Romano, misstänka för skottlossningen.

Maximalt säkerhetspådrag

När häktningsförhandling skulle hållas på Örebro tingsrätt några dagar senare var säkerhetspådraget maximalt. Tingsrätten hade spärrats av med kravallstaket och utanför rätten hade gängmedlemmar samlats med huvorna uppdragna. De bevakades av poliser i full mundering, både utanför och inne i rättssalen.

– Sådana här åtgärder har vi aldrig vidtagit förut, sade polisens presstalesman då.

Och när alla väntade på att få höra rättens beslut dök plötsligt den skjutne medlemmen i Black Cobra upp utanför tingsrätten, bandagerad och med kryckor, men hyllad som en hjälte av sina kamrater.

Tingsrätten häktade de två männen misstänkta för försök till mord. Men åtal kan dröja, enligt åklagaren Karl-Erik Antonsson.

– Vi behöver mer tid och jag kan i dagsläget inte säga om vi kommer att kunna väcka åtal för mordförsök, säger han

25-åring skjuten

Några dagar senare var det skottlossning igen. Den här gången mitt i julhandeln på en lördagseftermiddag. En man i 25-årsåldern sköts och segnade ner på gatan utanför en klädbutik. Den här gången tillhörde offret Romano. Polisen gick först ut och sade att det här kunde vara en hämndaktion för händelsen i Kumla. Några dagar senare backade de och sade att det kunde handla om en enstaka händelse. Några misstänkta har inte gripits och polisen har dykt efter skjutvapnet i en å som flyter genom centrum. Sedan jul verkar gängen ha vapenvila. Inga fler sammandrabbningar på gatan har ägt rum.

– Det har varit lugnt. Men det är svårt att veta något om framtiden, säger polisens presstalesman Mats Nylén.

– Det vi kan göra är att hålla koll på dem, försöka följa dem och förhindra att de begår fler bort, fortsätter han.

Tipsa om artikeln via e-post

Gängkriget i Örebro

26 november: Strax före klockan elva på kvällen utbryter en uppgörelse mellan två kriminella gäng vid en bensinmack. Omkring 15 personer är involverade. Polisen misstänker att bråket handlar om kontroll över narkotikahandeln.

7 december: En man i 20-30 årsåldern skjuts med flera skott på sportbaren Kick off i Kumla. Den skjutne mannen tros vara en av de ledande inom det ena av de rivaliserande gängen. Polisen tror att skjutningen är en hämndaktion från det andra gänget. Mannen förs till sjukhus med flera skador. På morgonen efter grips två män misstänka för skottlossningen.

12 december: Två män, 34 och 38 gamla, häktas av Örebro tingsrätt som skäligen misstänka för mordförsöket vid sportbaren i Kumla. Häktningsförhandlingen omges av ett stort säkerhetspådrag.

14 december: På öppen gata, mitt i julhandel under eftermiddagen, skjuts en man i 25-årsåldern på Drottninggatan i centrala Örebro. Polisen går först ut med uppgiften att skottlossningen har samband med gängkriget, men backar några dagar senare och säger att det är att betrakta som en enstaka händelse.

14 januari: En av de häktade männen åtalas för grovt vapenbrott för ett brott som ska ha ägt rum i september. Enligt åklagaren har mannen haft ett avsågat hagelgevär utan att ha tillstånd för det. Mannen har erkänt.