Inrikes.

2017-10-09 12:51
bild: Vilhelm Stokstad/TT

Fi: ”Vi vill ta från militären och ge till kvinnojourer”

Arbetstidsförkortning, höjd garantipension och bättre förlossningsvård. Det är några av de satsningar Feministiskt initiativ presenterar i sin skuggbudget.

Åtgärder som ska finansieras bland annat genom slopat jobbskatteavdrag och återinförd förmögenhetsskatt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Åtgärder för att förändra det ekonomiska systemet i grunden. Så beskriver Feministiskt initiativ sin budget som presenterades igår. Enligt partiledaren Gudrun Schyman ska de 81 miljarder som partiet vill satsa styra om politiken från den väg alliansen valde och den nuvarande regeringen sedan fortsatt på, till en som på riktigt stärker välfärden.

– Vi lägger systemförändrande förslag som bryter mot den ekonomiska politik som har rått de senaste mandatperioderna vilket handlat om att stärka den privata konsumtionen och minska den offentliga, säger Gudrun Schyman.

Arbetsmarknad i fokus

En stor del av budgeten, 25 miljarder, ska gå till åtgärder på arbetsmarknaden. Bland annat handlar det om jämställda löner, en höjning av garantipensionen och arbetstidsförkortning.

– Målet är att införa 30 timmars arbetsvecka. Det är ingen förändring som kan ske över en natt, men inom tio år bör vi kunna nå dit, säger Gudrun Schyman.

Lika viktigt är det att ändra pensionssystemet, menar hon.

– Som det ser ut idag permanentas varenda orättvisa som finns på arbetsmarknaden i pensionssystemet. Den som har arbetat deltid eller varit hemma med barn straffas för det som pensionär. Det är ett system som producerar fattigpensionärer på löpande band. Ett första steg är att höja garantipensionen.

Omlagd skattepolitik

Fi har tidigare kritiserats för att deras förslag är ofinansierade. Men det gäller inte i årets budget, menar Gudrun Schyman. Till stor del ska reformerna finansieras genom att lägga om skattepolitiken. Förmögenhetsskatten förslås till exempel återinföras - något som kommer att ge fyra miljarder till statskassan årligen. Dessutom ska jobbskatteavdraget fasas ut. Därmed sparas tio miljarder per år. Planen är också att avveckla rut- och rotavdragen stegvis.

Flera av era förslag är sådant som också Vänsterpartiet vill genomföra - vad är största skillnaden i er ekonomiska politik?

– Den frågan där vi tänker mest olika idag är i vår syn på säkerhet. Vi motsätter oss militariseringen och vill inte ha någon återinförd värnplikt. Vi vill utgå från reella hot, som miljöhot och de ekonomiska klyftor som leder till konflikter. De summor som satsas på det militära vill vi föra över till det civila samhället, som att öka anslagen till kvinnojourer.

Exempel på förslag 2018:

• 25 miljarder till arbetstidsförkortning, individualiserad föräldraförsäkring, jämställda löner och höjning av garantipensionen.
• 11,7 miljarder till insatser för mänsklig säkerhet, till exempel att minska mäns våld mot kvinnor, våld i det offentliga, terrorism och väpnade konflikter
•4,9 miljarder till human flyktingpolitik - fler lagliga vägar till Sverige, ökad rätt till familjeåterförening, flyktingamnesti för dem som varit länge i Sverige
• 13 miljarder till vård och omsorg. Satsningar på förlossningsvården, fler platser på äldreboenden, utbyggd primärvård
• 10,3 miljarder till grön omställning. Halverad moms på frukt och grönt, och skatt på kött. Höjd flygskatt, påbörja arbetet med avgiftsfri kollektivtrafik.
• 2,5 miljarder till inkluderande och trygg skolan.