Inrikes.

2014-03-04 05:53
Människor kom hem till Linda med mat när hon lade ut en vädjan på facebooksidan Giving people. Då var det helt tomt i skafferiet och familjen, med tre barn, hade fått vara utan mat en dag.   Bild: Ulrika Lindahl
Människor kom hem till Linda med mat när hon lade ut en vädjan på facebooksidan Giving people. Då var det helt tomt i skafferiet och familjen, med tre barn, hade fått vara utan mat en dag. 

Familj tvingas be om mat – på Facebook

Tipsa om artikeln via e-post

De stod helt utan mat. Två vuxna och tre barn.  Och socialen sa nej till mer pengar. Det fick bli Facebooksidan Giving people som stod för hjälpen. 
   – Det kändes både jobbigt och fantastiskt, säger mamman Linda.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Linda, hennes sambo Jonas och de tre barnen hade precis flyttat till en ny trerummare i Askersund. Pengarna skulle räcka, på håret, precis som vanligt. Men då började barnens biologiska pappa att krångla. Han vägrade att skriva under papper och både bostadsbidraget och underhållet dröjde. Det gick en månad. Det gick två månader och då fanns det inte längre några pengar. Inte en enda krona.

– Vi hade ingen mat. En dag var vi helt utan, berättar Linda.

Hon och hennes sambo vände sig till socialtjänsten. Fanns det eventuellt någon möjlighet att få pengar till mat i väntan på underhållet? Svaret blev nej, familjen fick vänta på Försäkringskassans beslut.

– Jag blev egentligen inte förvånad. Det är så det fungerar, säger Linda som har levt på försörjningsstöd sedan hon blev utförsäkrad efter fyra års sjukskrivning med kronisk värk.

Vädjade om hjälp

Genom vänner hade hon hört talas om Giving people och valde att försöka. En vädjan om hjälp lades ut på Facebooksidan och på kvällen stod fyra olika personer utanför dörren med matkassar i händerna.

– Det kändes inget vidare att behöva fråga. Man vill ju försöka klara sig själv. Men det var överväldigande att få så mycket hjälp när man väl stod där, säger Linda.

Det fanns allt möjligt i kassarna. Basvaror, köttfärs och lite extra till fredagsmys.

Familjens samlade inkomst är ungefär 7 000 kronor i månaden. När hyran för deras trerummare på 5 800 kronor är betald är det inte mycket kvar. Så i januari, när underhållet än en gång uteblev, var familjen tvungna att be om hjälp igen.

– Vi har ju inga marginaler. Och det går ju inte att vänta när barnen är hungriga, säger Linda.

Hjälpen kom den här gången också. Andra Askersundsbor sköt till det som behövdes. Jag frågar Linda hur det känns att behöva ta emot hjälp av sina grannar och andra som hon kan möta på stan.

– Det är väl egentligen inte så viktigt varifrån hjälpen kommer, säger hon. Det är en underbar känsla att det finns så snälla människor. Och vi får väl hjälpa någon annan när vi kan, säger hon.

”Måste ses över”

Siv Ahlstrand (S), ordförande i socialnämnden i Askersund reagerar med förvåning när hon får höra att familjer i hennes kommun fått vända sig till Giving people för att få mat.

– Varför vände de sig inte till socialen? är hennes första fråga.

När hon sen får veta att familjen vände sig till socialen och där fick ett nej blir hon upprörd.

– Då är det något fel på vår delegation till tjänstemännen, säger hon. Det måste vi se över.

Siv Ahlstrand menar att det alltid ska finnas möjlighet för en barnfamilj att få hjälp med mat, om inte annat så med matkuponger som kan lösas in direkt i butikerna.

– Barnen ska aldrig få komma i kläm, säger hon.

Ansvarig tjänsteman på socialtjänsten, Ing-Mari Pettersson, säger också först att det inte ska hända att en barnfamilj blir nekad akut hjälp när det inte finns pengar till mat. Men sedan backar hon och säger att det alltid handlar om en bedömning.

– Vi gör en prövning och tittar på inkomster och utgifter. Blir det avslag så kan ju familjen alltid överklaga, säger hon.

Fotnot: Linda och Jonas heter egentligen något annat.

 

Del 1: Familj tvingas be om mat – på Facebook

Del 2: Giving People: ”Finns inget välfärdssystem längre”

Del 3: Greider: ”Vi ser en ny underklass bildas”

Tipsa om artikeln via e-post

Nivåerna i riksnormen för försörjningsstöd

• Nivåerna i riksnormen för försörjningsstöd, som beslutas av riksdagen, ligger under nivåerna för vad Konsumentverket beräknar som normala levnadsomkostnder.

• Det betyder till exempel att en ensamstående mamma med två barn som är sex och nio är och som bor på en mindre ort varje månad går 2240 kronor back om man jämför vad de får ut enligt riksnormen i försörjningsstödet med Konsumentverkets beräkningar för normala levnadsomkostnader.