Hälsa.

2019-12-10 11:15
I USA har flera allvarliga fall av lungskador kopplats samman med det populära intaget av e-cigaretter, även känt som vejpning.  Bild: Tony Dejak/AP
I USA har flera allvarliga fall av lungskador kopplats samman med det populära intaget av e-cigaretter, även känt som vejpning. 
Puffetikett
Dagens ETC

Dödsfall kopplas till e-cigaretter – nu varnas svenska läkare

Tidigare i år skakades USA av flera dödsfall med koppling till e-cigaretter.

Nu har även två misstänkta fall av allvarliga lungskador i samband med e-cigaretter rapporterats i Sverige.

– Under den senaste månaden har vi fått kännedom om två möjliga fall. Vi vill göra kliniskt verksamma läkare medvetna om att den här typen av fall kan förekomma även i Sverige, säger Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen till Läkartidningen.

Det var i juni i år som som den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC började koppla samman flera allvarliga fall av lungskador med det populära intaget av e-cigaretter, även känt som vejpning. Enligt nya rapporter från CDC har användningen av elektroniska cigaretter hittills skördat 47 liv samt drabbat 2 290 personer det senaste halvåret. CDC-undersökningen i USA pekar på flera symtom som buksmärtor, illamående, kräkningar, allmän sjukdomskänsla samt svåra andningsbesvär.

Och nu har alltså två misstänkta fall hittats i Sverige.

–Det finns flera möjliga orsaker som skulle kunna förklara den här lungskadan som de här patienterna har, men vi kan inte utesluta att det rör sig om en vejpningassocierad skada, säger Erik Lindeman.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

THC inblandat

Lindeman understryker dock att det här inte rör sig om vanliga e-cigaretter med nikotin.

Enligt CDC rapporten har samtliga samtliga fall i USA varit relaterade till vejpningprodukter som inhandlats utanför den officiella marknaden för e-cigarettprodukter. Och i de flesta fall har det funnits spår av THC, den uppåthöjande effekten i cannabis. Enligt Erik Lindeman har det i de två  svenska fallen också funnits uppgifter om THC-haltiga vejpningvätskor.

Erik Lindeman menar att det väldigt viktigt att uppmärksamma och göra den svenska läkar­kåren medveten om lungrelaterade skador med koppling till e-cigaretter.

– Läkare är välkomna att kontakta Giftinformationscentralen vid misstänkta fall. Då går vi igenom hur man ska driva diagnostiken vidare och bäst ta hand om patienterna, enligt Erik Lindeman.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter