Inrikes.

2014-02-06 14:01

”Det lär bli varsel på Volvo”

Tipsa om artikeln via e-post

4 400 jobb ska bort, men Volvos ledning hoppas slippa uppsägningar. Urban Spännar, Unionens ordförande på Volvo, är dock övertygad om att varsel väntar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I morse meddelade AB Volvo att företaget ska dra ner på 4 400 tjänster. Det handlar framförallt om tjänstemän och konsulter, och neddragningarna ska ske globalt. Olof Persson, koncernchef AB Volvo, räknar med att den största delen av tjänsterna kan försvinna genom frivilliga avgångar och att minska antalet konsulter.

– Vi försöker undvika uppsägningar, men går det inte på annat sätt kommer vi få ta till det, sa han på presskonferensen som hölls i Stockholm på morgonen.

Urban Spännar, Unionens ordförande på Volvo, tror inte att Volvo kan undvika varsel.

– Det är en strukturell förändring man gör, det lär bli varsel både bland tjänstemän och antagligen även bland dem på golvet, metallarna.

Däremot vill han inte sia om den här nedskärningen kommer att följas av fler.

– Nej, jag ser inga sådana signaler. Förhoppningsvis ska det här räcka, säger han.

Redan i september aviserade Volvo att de ska göra besparingar på fyra miljarder. Två av de miljarderna skulle sparas in genom att dra in 2 000 tjänster. Därför menar Urban Spännar att dagens besked inte var särskilt överraskande.

– Det är ju bara att räkna på, om 2 000 tjänster skulle stå för två miljarder bör hela summan som ska sparas betyda 4 000 tjänster. Och i dag fick vi det beskedet. Det var ingen överraskning, men tråkigt så klart.

Eftersom det fortfarande är oklart vilka länder och arbetsplatser som kommer att beröras av besparingarna, menar Urban Spännar att det än så länge inte märks någon större oro bland kollegor i Göteborg.

– Vi vet så lite än att det fortfarande känns ganska avlägset.

Tipsa om artikeln via e-post
Relaterade artiklar