Inrikes.

2019-05-04 14:21
Per Bolund välkomnas som nytt språkrör. Bild: Ulrika Lindahl
Per Bolund välkomnas som nytt språkrör.
Puffetikett
Dagens ETC

Bolund vald till språkrör – men jämnare än väntat

Per Bolund är Miljöpartiets nya språkrör. Men det var ingen jordskredsseger. Valberedningens förslag utmanades av en oväntat stark gren inom partiet som kräver mer rättvisa.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

 

Magnus Wåhlin, prästen från Växjö och ordförande för MP Kronoberg fick 87 av ombudens röster, Per Bolund fick 171.

– De senaste två veckorna har jag känt ett väldigt starkt stöd, säger han.

Och valet av språkrör blev mycket mer jämt än väntat efter att Magnus Wåhlin har utmanat valberedningens och partiledningens linje med större krav på ekonomisk och social hållbarhet, vid sidan av den gröna hållbarheten.

– Vi måste bredda partiet, säger han. Om vi ska ställa om snabbt, vilket vi måste göra, så måste vi göra det på ett sätt så att alla människor har möjlighet att vara med. De med mest resurser är också de som måste pynta in mest.

Många av Magnus Wåhlins krav går i linje med det partiprogram som det nybildade partiet Vändpunkt, skapat av utbrytare från MP, har presenterat. Återinförd förmögenhetsskatt, höjd bolagsskatt, större progressivitet i skattesystemet och en successivt återinförd fastighetsskatt. Dessutom en klimatskatt enligt kanadensisk modell, där alla betalar skatt för sina klimatutsläpp och där skatterna sedan går tillbaka direkt till medborgarna med en lika stor summa för alla. Den som släpper ut lite får på så sätt mer tillbaka än vad som betalas in.

– Det är en bra och intressant modell. Men den räcker inte. Den måste kompletteras med mer fördelningspolitik, säger Magnus Wåhlin till Dagens ETC.

Miljöpartiet har aktat sig för att placeras in på höger-vänsterskalan, men rättvisa har varit det som har genomsyrat helgens kongress i Örebro.

– Det är en naturlig fördjupning av den gröna ideologin, säger Magnus Wåhlin.

2011 blev Gustaf Fridolin vald till språkrör med 95 procent av rösterna.

Som nyvalt språkrör tackade Per Bolund sin utmanare för kandidaturen.

– Magnus har lyft social hållbarhet och det tycker jag att han har gjort på ett bra sett. Det är en vision som jag delar och som jag tänker ta med mig, säger Per Bolund.

Men till skillnad från Magnus Wåhlin så menar han att det inte handlar om förmögenhetsskatt och fastighetskatt i det här läget.

– Det står inte på vår dagordning nu.