Inrikes.

2021-05-03 11:37
Attendo har fått stora coronastöd – och betalat miljonbonusar till cheferna. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Attendo har fått stora coronastöd – och betalat miljonbonusar till cheferna.
Puffetikett
Dagens ETC

Attendo delar ut bonusar till cheferna – har fått 130 miljoner i coronastöd

Det privatägda vårdbolaget Attendo har fått mer än 130 miljoner kronor i coronastöd under pandemin. Nu visar en granskning att företaget betalat ut miljontals kronor i bonus till toppcheferna, skriver Aftonbladet. Samtidigt äskar vårdjätten mer pengar från statskassan.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Aftonbladets granskning av Attendo visar att företaget – trots ökade kostnader under pandemin och de offentliga stöd som mottagits – har betalat ut drygt 4,8 miljoner kronor i bonus till vd och koncernledning. Det är en ökning med 98 procent jämfört med föregående år.

Ledningen ställer inte upp på en intervju, men Attendos kommunikationsdirektör Andreas Koch svarar via mejl till Aftonbladet:

”Styrelsen fattar beslut om ersättning till ledningen på basis av kundnöjdhet, medarbetarnöjdhet och aktieägarevärde (finansiellt resultat). Ingen rörlig ersättning har utgått avseende Attendos finansiella resultat.”

Krympande löner

Attendo är Nordens största vårdbolag och omsatte över tolv miljarder kronor förra året. Av de totalt 133 miljoner kronor som utbetalats i coronastöd kommer 120 miljoner kronor från Sveriges skattebetalare. Resterande kommer från Finland, där Attendo också driver verksamheter.

 

Samtidigt som Attendos vd Martin Tivéus totala ersättning ökade med 16 procent till 12,9 miljoner kronor, har genomsnittslönen för medarbetare som inte ingår i koncernledningen minskat med sju procent jämfört med 2019. Den snabbt växande finska verksamheten samt det lägre löneläget i Finland är orsak till detta, skriver Andreas Koch till Aftonbladet.

På grund av coronakrisen avstår bolaget aktieutdelning. I Attendos årsredovisning går att läsa att man äskat coronastöd om ytterligare 72 miljoner kronor.

Tipsa om artikeln via e-post