Veckans fråga.

2017-03-04 13:00
Foto: Jessica Gow/TT

Att ge cred för hushållsarbete kan rädda relationen

Hushållsarbete. En källa till konflikt, ojämställdhet och irritation. Men också en bidragande orsak till separationer, särskilt om kvinnor som gör mer i en heterorelation, inte får cred för det. Det visar ny sociologisk forskning.

Den australiensiska sociologidoktorn Leah Ruppanner, har tillsammans med demografiforskarna Maria Brandén och Jari Turunen vid Stockholms universitet, kartlagt svenska heterosexuella pars inställning till hushållsarbete.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det finns mycket forskning på hur en ojämställd uppdelning av hushållsarbete leder till spänningar och konflikter i heterosexuella relationer, men den forskningen bygger ofta på vad ena partnern uppgett om sin relation. Det vi har kunnat göra nu är att samla in uppgifter parvis och sedan även följa upp dem i register, berättar Leah Ruppanner för ETC.

Forskarna har undersökt vad båda parterna i förhållandet upplever att de gör i hemmet, genom att låta dem besvara en likadan enkät. De har undersökt hur skillnader i parens rapportering kring uppdelningen av deras hushållsarbete, bidrar till hur nöjda de är med förhållandet. De har även undersökt parens eventuella planer på att göra slut och, med hjälp av svenska registerdata, vad oddsen är för att de skiljer sig.

– Det vi fann var att när det finns en inkonsekvens, där den ena partners arbete inte erkänns, så ökar risken för att kvinnor funderar på att göra slut och slutligen att paret faktiskt separerar.

Så osynlig ojämställdhet är värre än synlig?

– Ja, ojämställt arbete är en källa till att man känner lägre tillfredställelse i en relation, men så länge man får tacksamhet och erkännande för det man gör så är det mindre skadligt. Och det som är intressant var att i par där den ena partnerns hushållsarbete inte erkänns så är det kvinnor som tänker på att göra slut, det är inte samma resultat för män. Båda upplever lägre relationskvalitet, så männen fattar att något inte stämmer, men bara kvinnorna vill göra slut.

Om männen å andra sidan uppmärksammar det hushållsarbete som kvinnorna gör, blir kvinnorna enligt studien mer tillfredsställda med relationen. Samma sak gäller om han rapporterar att hon gör mer än honom, medan hon säger att de delar lika.

Var ni förvånade över resultatet?

– Nej, egentligen inte. Det var vad vi väntade oss. Efter vi skrev studien har många berättat att de känt igen sig eller sina föräldrar. Det är trevligt när man med forskning lyckas ge stöd till vad folk upplever. Ni som känner så här, forskningen stödjer er.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.