Inrikes.

2014-01-17 15:46
Abdul Salam var med vi demonstrationen i Stockholm. Han har sju kusiner i ett omringat område i Damaskus där människor svälter och förhindras att röra sig fritt. Bild: Karin Holmberg
Abdul Salam var med vi demonstrationen i Stockholm. Han har sju kusiner i ett omringat område i Damaskus där människor svälter och förhindras att röra sig fritt.

Assad svälter Syrien: ”Folk tvingas äta gräs”

Tipsa om artikeln via e-post

Under fredagen arrangerades en manifestation i flera svenska städer i protest mot Assads hungerblockad över Syrien. Människorna i Damaskus förorter, staden Homs och det palestinska flyktinglägret Yarmok i Damaskus svälter.

– Al Jazeera visade nyligen bilder på svältande syrier som äter gräs. Varje dag dör människor av hunger på grund av Assad, men världen vänder ryggen till, säger en av aktivisterna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

– Al Jazeera visade nyligen bilder på svältande syrier som äter gräs. Varje dag dör människor av hunger på grund av Assad, men världen vänder ryggen till, säger en av aktivisterna.

På Medborgarplatsen i centrala Stockholm samlades ett 30-tal personer i kyla och snöfall för att visa sin solidaritet med de svältande i det krigsdrabbade Syrien. Abdul Salam har sju kusiner i ett omringat område i Damaskus där människor svälter och förhindras att röra sig fritt.

– De får inte komma ut, inte ens när barnen blir sjuka, och ingen släpps in med mat och förnödenheter, berättar han.

Mohammad Kalifa, journalist och aktivist, har i många år varnat för och arbetat mot regimen i Syrien. Han höll ett flammande tal om massakrer, kriget och den pågående svältkatastrofen i Syrien.

– En halv miljon människor har redan dött i Syrien, 12 miljoner behöver hjälp men till och med FN hindras från att nå fram med nödhjälp till de svältande. En lastbilskonvoj från FN besköts nyligen när de försökte ta sig fram till Yarmok, berättar han.

Yarmok är ett område i utkanten av Syriens huvudstad Damaskus, känt för sitt stora flyktingläger för de palestinier som flydde den israeliska repressionen under al-Nakba 1948 och senare. I Yarmok finns också vanliga bostadsområden, avskurna från omvärlden.

Där saknas allt; el, vatten och mat.

– Vi vill att FN:s säkerhetsråd ska sätta stopp för kriget och den humanitära katastrofen i Syrien, säger Mohammad Kalifa.

En annan aktivist på plats, Ali, som inte vill framträda med namn, håller med.

– Hela världen vet vad som händer men vänder ryggen till. De arrangerar fredskonferensen Geneve II utan att vi, det syriska folket, vet vad som står på agendan.

När USA och Frankrike krävde att Assad drog tillbaka sina trupper från Libanon 2005 så gjorde han det. När världen krävde att Syrien skulle överlämna sina kemiska vapen under internationell kontroll så gjorde han det. USA och resten av världen måste sätta hårt mot hårt nu också, anser Ali.

– Min uppfattning är att USA vill behålla Assad, men han är en terrorist, säger Ali.

– Assad skapade ISIS (al- Qaida-kopplade Islamic State of Iraq and Syria) medvetet. Han släppte ut 8 000 syriska islamister ur fängelset när folket reste sig emot honom, för att visa världen att han krigade mot terrorister och inte mot sitt eget folk.

ISIS började föra krig mot oppositionen och den Fria syriska armén (FSA) som är ett nätverk av pro-demokratiska grupper, men det syriska folket stöder varken islamister eller Assad, enligt Ali.

– Vi vill ha frihet och demokrati.

Tipsa om artikeln via e-post

Demonstrationer i flera städer

Bakom fredagens manifestation stod Samling för Syriska Aktivister i Sverige och Palestinska rättvisecentret.

Manifestationer arrangerades i Stockholm, Göteborg, Malmö, Karlstad, Uppsala, Skövde, Kristianstad och Vänersborg.