Inrikes.

2014-01-21 04:04
Inte så ense som de vill ge sken av.  Bild: Jonas Ekströmer/TT
Inte så ense som de vill ge sken av.

Annie Lööf splittrar alliansen om vinsterna i välfärden

Tipsa om artikeln via e-post

Regeringen backar nu från planerna att porta riskkapitalbolag från välfärden. Den utredning som skulle ha utrett frågan har nu fått nya direktiv där riskkapitalbolagen inte pekas ut, samtidigt som redovisningen skjuts till efter valet. Enligt en källa nära regeringen har centerledaren Annie Lööf (C) ställt sig i vägen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det var i december 2012 som regeringen gick ut med att en särskild utredare ska se över vilka krav som bör ställas på ägarna till företag inom vård, skola och omsorg. Syftet är enligt regeringens direktiv att säkra krav på att de som äger och driver företag inom skola, vård och omsorg ska ha ”ett långsiktigt och seriöst engagemang”.

Utredningens slutsatser skulle ha presenterats den 28 februari. Igår gick dock finansmarknadsminister Peter Norman (M) ut i en debattartikel i SvD med att det hela skjuts upp till i höst, efter valet.

– Det här är en stor utredning. Det rimliga är att utredaren får hyfsat lång tid på sig, säger finansmarknadsminister Peter Norman till Dagens ETC.

Konflikt inom regeringen

Men orsaken till förseningen är en konflikt inom regeringen om riskkapitalbolagens vara eller inte vara i välfärden, uppger en källa nära regeringen för Dagens ETC. Och den som har ryckt ut till riskkapitalbolagens försvar är näringsminister Annie Lööf.

Utredningen ska nu redovisas den 1 november 2014. Samtidigt skriver Peter Norman att förslagen i utredningen inte ska ”utformas på sådant sätt att de skulle kunna utesluta vissa ägarformer”. Det innebär en vänding i regeringens inställning till riskkapitalbolag i välfärden.  I oktober 2013 gick finansminister Anders Borg (M) ut i SVT med att myndigheterna i framtiden bör ställa krav som håller riskkapitalbolagen borta från den skattefinansierade välfärden.

– Det är upp till utredaren hur varaktighet och kvalitet operationaliseras i ägandeformer. I direktiven står inget om att utesluta en viss ägarekategori, säger Peter Norman till Dagens ETC.

Riskkapitalbolagens äger bara sina uppköpta företag i tre till åtta år innan de säljer. Enligt Borgs utspel i oktober 2013 skulle ett krav på minst tio års ägande därmed utesluta riskkapitalbolagen. Även skolministern Jan Björklund (FP) har under hösten argumenterat för att förbjuda riskkapitalister som ägare i välfärden. Och utredningens uppgift var att komma fram till hur en ägarprövning skulle kunna ske utifrån sådana krav.

Sågat Borg och Björklund

Samtidigt har Annie Lööf markerat att hon inte vill förbjuda riskkapitalister som ägare, och sågat Borgs och Björklunds utspel.

– Det är populistiskt. Jag tycker att man anpassar sig till Jonas Sjöstedts agenda. Det är helt omöjligt att i lagstiftning förbjuda vissa ägarformer inom välfärden, sa Lööf i en intervju med SvD 28 december 2013.

Peter Norman håller inte med om att regeringen nu har gått på Annie Lööfs linje.

– Det finns olika uppfattningar inom regeringens partier i den här frågan. Däremot har regeringen kommit överens om de här direktiven. Nu står det i direktiven att ägare som har bestämmelser i sina policys att man ska sälja bolaget inom en viss tid. För dessa kan det bli svårt att upprätthålla kvalitet och varaktighet, det ska utredaren kolla vidare på.

Dagens ETC har sökt Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin, samt Annie Lööf.

Jonas Cullberg och Egil Söderin

Tipsa om artikeln via e-post

30 miljarder i vinst välfärden

Dagens ETC kunde igår visa att de tio största välfärdsbolagen gjorde en vinst på 9,5 miljarder mellan 2008 och 2012. Läs artikeln här.

Hela branschen beräknas ha tjänat drygt 30 miljarder sedan 2006.

Störst rörelsevinst 2008–2012 gjorde Attendocare (1 984 miljoner kronor) följt av Praktikertjänst (1 434 miljoner) och Carema (1 341 miljoner).

Åtta av de tio största aktörerna inom privatdrivna välfärden är riskkapitalägda.