Inrikes.

2014-02-10 10:30

Amnesty: ”Sexköpslagen fungerar inte överallt”

Tipsa om artikeln via e-post

Det är inte säkert att den svenska sexköpslagen fungerar överallt. Det menar Amnesty Sveriges ordförande Sofia Halth, som nu svarar på kritiken mot förslaget att Amnesty ska arbeta för avkriminalisering av sexköp.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det var den 24 januari som ett internt dokument från Amnestys internationella sekretariat i London läckte ut. Där föreslås att organisationen ska arbeta för avkriminalisering av försäljning och köp av sexuella tjänster. Lagar som förbjuder köp av sex, såsom den svenska lagstiftningen, hotar enligt dokumentet de mänskliga rättigheterna, som ”rätten till hälsa, att slippa diskriminering, jämlikhet och personlig integritet”.

I Dagens ETC har arga medlemmar, däribland tidigare jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström, krävt att Amnestys svenska sektion ska ta avstånd från den linjen. Men Amnesty Sverige har avstått.

– Det här är en fråga där vi gemensamt har beslutat att hela rörelsen, alla medlemmar ska tillfrågas, säger Amnesty Sveriges ordförande Sofia Halth, som för första gången svarar på kritiken i media.

– Det är en väldigt komplex fråga ur ett människorättsperspektiv.

Står Amnesty Sverige bakom svenska sexköpslagen, som ­kriminaliserar sexköparen?

– Sexköpslagen så som den tillämpas i Sverige är inte i strid med de mänskliga rättigheterna. Men av detta kan man inte sluta sig till att den svenska lagen skulle fungera överallt och i alla kontexter. Det är sådant som vi måste analysera. I många länder där det är kriminaliserat att köpa och sälja sex är det vanligt att personer som säljer sex utsätts för övergrepp av polisen. Att vara i kontakt med polisen, till exempel som vittnen, är alltså en riskfaktor för de som säljer sex även om bara köpet skulle kriminaliseras, säger Sofia Halth.

– Om en lag som kriminaliserar sexköp införs i ett land där det inte är kriminaliserat, innebär det att sexsäljarna kommer i ökad kontakt med polisen.

”Tappat mycket goodwill”

Amnesty Sverige har bjudit in representanter för några av de organisationer som kritiserat policyförslaget till ett möte på tisdag. En av dem är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, ord­förande Angela Beusang, som tror att skadan redan är skedd för svenska Amnesty.

– De har tappat så mycket goodwill på det här. De borde ha gått ut direkt och tagit avstånd. Dokumentet innehåller sådana unkna argument som vi mötte på 1980-talet, som att män med handikapp behöver prostituerade.

Angela Beusang är kritisk till Sofia Halths hållning att kriminalisering av sexköp kan innebära ökad risk för polis­övergrepp mot prostituerade i vissa länder.

– Att säga så är att skydda sexköparen. Vilka andra brott ska man tillåta för att undvika polisvåld?

Tipsa om artikeln via e-post