Inrikes.

2014-01-22 04:30
 • 1975. Kristen Demokratisk Ungdom demonstrerar utanför riksdagen mot fri abort.  Bild: Gunnar Lundmark/TT
  1975. Kristen Demokratisk Ungdom demonstrerar utanför riksdagen mot fri abort. 
 • Ett flertal händelser på senare tid visar att abortfrågan är på väg tillbaka även i Sverige. ”Det är framförallt på lång sikt vi bör känna oro”, säger författaren Anna Dahlqvist. Bild: Granefelt/Atlas
  Ett flertal händelser på senare tid visar att abortfrågan är på väg tillbaka även i Sverige. ”Det är framförallt på lång sikt vi bör känna oro”, säger författaren Anna Dahlqvist.
 • Christer Sturmark, ordförande i Humanisterna:”Sverige har fått sitt första religiösa fundamentalistparti.”  Bild: Henrik Montgomery/TT
  Christer Sturmark, ordförande i Humanisterna:”Sverige har fått sitt första religiösa fundamentalistparti.” 

Abortmotståndarna är tillbaka i Sverige

Tipsa om artikeln via e-post

Trots att lagstiftningen har legat fast sedan 1975 och att riksdagspartierna – med undantag från SD – är överens om rätten till abort har landets abortmotståndare plötsligt fått medvind.
   – Det är ett resultat av den europeiska Ja till livet-rörelsens framgång och av att SD sitter i riksdagen, säger författaren Anna Dahlqvist.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Igår skrev Dagens ETC om hur abortmotståndet breder ut sig i Europa och hur rätten till abort hotas i allt fler länder. Idag kan vi berätta att abortmotståndet har fått en ökad utbredning även här, i ett land där det rått en politisk enighet kring abortlagstiftningen under de fyra senaste decennierna.

– Ja till livet-rörelsen har funnits här hela tiden, men just nu ser vi att de framsteg rörelsen gjort i Europa och USA har haft betydelse även här. Den svenska rörelsen har helt klart fått en skjuts framåt, säger Anna Dahlqvist, journalist i sexualfrågor och författare till boken I det tysta, om abortfrågan i Europa.

 

Bjöds in till universitet

I november deltog Ja till livet, SD och FP i en offentlig debatt om abortfrågan på en pub i Stockholm och i december bjöd en förening vid Örebro universitet in Ja till livet att hålla en föreläsning för studenterna. Det senare mötte hård kritik på universitetet och i sociala medier.

– Det här är inte frågor som ska behöva debatteras år 2013, sa Hala Raza från den feministiska studentföreningen Bella till systertidningen ETC Örebro.

Händelserna visar på att en förskjutning har skett, menar Anna Dahlqvist.

– Det är något nytt att man debatterar med dem som man tidigare sett som så pass extrema och marginaliserade att de inte ansetts viktiga nog att prata med.

Hon tror att ytterligare förklaring – vid sidan om framgångarna i Europa – är att Sverigedemokraterna nu sitter i riksdagen och att de driver frågan om att begränsa aborträtten till tolv veckor.

– I och med att vi har ett riksdagsparti som driver frågan får vi kanske leva med att debattera den. Det behöver dock inte vara ett problem om vi hela tiden framför sakliga motargument, säger hon men poängterar samtidigt att vi bör ha i åtanke att rörelser som Ja till livet ofta för fram falska påståenden samt spelar på det skambelagda rörande aborter.

 

Nytt kristet parti

Nyligen kom nyheten att individer på den religiösa högerkanten startar det Kristna värdepartiet, ett parti som sätter abortfrågan främst och som går betydligt längre än SD.

– Vi förespråkar ett totalförbjud av aborter. Ett liv går alltid först, oavsett om det är missbildat eller har kommit till igenom våldtäkt, säger Mats Selander, drivande bakom det Kristna värdepartiet som hoppas på att plocka väljare från framförallt Kristdemokraterna.

Han säger att han själv saknar ett parti som står på ”människans sida” och att han är besviken på KD.

Att KD under flera års tid försökt att lösgöra sig från att vara ett abortkritiskt parti – en utveckling som kulminerade i höstas då partiet petade Ja till livets ordförande Gunilla Gomér från riksdagslistan – kan enligt Anna Dahlqvist vara en förklaring till att det Kristna värdepartiet startade just nu. Hon tror dock inte att partiet kan lyckas locka över särskilt många röster.

– Det borde inte finnas ett särskilt stort folkligt stöd. Partiets mål är endast att väcka opinion.

 

”Medeltida åsikter”

När nyheten om det nystartade partiet kom var det många politiska röster som reagerade. Humanisterna ser exempelvis fram emot att ta fajten med ”dessa mörkermän” och anser att deras kvinnosyn och syn på hbtq-frågor är medeltida.

– Sverige har fått sitt första religiösa fundamentalistparti, sa Christer Sturmark, ordförande i Humanisterna.

Socialdemokrater för tro och solidaritets förbundsordförande Peter Weiderud sa att partiet är mer högerpopulistiskt än kristet.

– Människovärdet kan inte bara gälla ofödda, utan måste gälla alla och hela livet, och kärnfamiljen kan aldrig vara den yttre gränsen för en human politik.

Anna Dahlqvist tror inte att abortfrågan kommer att bli en valfråga i Sverige likt den blev i USA förrförra året och har blivit i flera europeiska länder, men att utvecklingen inte bör ignoreras.

– Det finns verkligen en solid överenskommelse i Sverige om att vi ser abort som en rättighet och på det sättet skiljer vi oss från många andra länder. På lång sikt kan dock situationen förändras även här. Vi kan inte bortse från att SD sitter i riksdagen och att frågan därför existerar på riktigt.

Tipsa om artikeln via e-post

Den svenska abortlagstiftningen

• Den abortlag som gäller i dag trädde i kraft 1975.

• Alla kvinnor i Sverige har rätt till abort, oberoende av om man är svensk medborgare eller inte, och oberoende av om man är bosatt i Sverige eller inte.

• Man behöver inte tala om varför man vill göra en abort och man ska inte bli ifrågasatt i sitt beslut. Man har rätt att själv bestämma om man vill göra abort om det inte har gått mer än 18 veckor.

• Från och med den 19:e graviditetsveckan till 22:a behöver man tillstånd av Rättsliga rådet vid Socialstyrelsen. Då kan man få abort om man till exempel är väldigt ung, har medicinska problem eller har problem med alkohol eller droger, har blivit våldtagen eller att fostret har någon allvarlig skada eller missbildning.Källa: Vårdguiden