Inrikes.

2017-07-30 11:15
2016 köptes strumpor in för 6 000 kronor paret. ETC 2/9, 2016
2016 köptes strumpor in för 6 000 kronor paret.

5 outsourcing-skandaler vi minns

Utförsäljning av myndighetsfunktioner har många gånger producerat skandalrubriker då miljoner gått förlorade eller medborgare hamnat i kläm. Vid rodret har både röda och blå regeringar suttit. IT-system är en vanlig bov i dramat.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

1. Nytt IBM-system kostade 1 miljard extra

År 2007, under Alliansens styre, upphandlade försvaret ett nytt IT-system som går under namnet Prio. Avtalet, till ett värde av 2–2,5 miljarder, gick till IBM. Företaget var den huvudsakliga partnern i implementeringen av systemet som till slut blev ungefär en miljard kronor dyrare än planerat. Slutnotan landade på 3,3 miljarder.
Implementeringen plågades av förseningar. Flera av etapperna i implementeringen dröjde drygt tre år extra. Hela implementeringen tog till slut åtta år.
 

2. Strumpor köptes in för 6 000 kronor paret

I det alliansledda Stockholms läns landsting vann företaget Onemed Sverige AB år 2014 en upphandling om att förse sjukvården i Stockholms län med förbrukningsvaror. I slutet av 2016 avslöjade SVT att kostnaderna hade skenat. Företagets bud på 500 miljoner kronor för fem år var det absolut lägsta budet. Men redan efter första året hade kostnaderna uppgått till 465 miljoner kronor.

Skandalen illustrerades av exemplet att stödstrumpor hade köpts in för 6 000 kronor paret.

3. Polisen skrotade IT-system två gånger om

År 2011 valde polismyndigheten att skrota ett relativt nytt IT-system från Oracle, Pust, som dittills hade kostat 100 miljoner kronor. Justitieminister Beatrice Ask (M) var kritisk i början men godkände planen. Det var starten på en långdragen historia om IT-systemet som sinkade polisens verksamhet. Till slut, i februari 2014, skrotades även den andra versionen av IT-systemet som hade kostat drygt 120 miljoner.


4. Caremaskandalen lyfte debatten om vinster i välfärden

Under 2011 och 2012 rullades skandalen kring vårdföretaget Carema ut. Personal på äldreboende efter äldreboende larmade om vanvård. Intorkad avföring och nedhissade blöjor som inte byttes var bara ett par exempel som uppdagades.

Det visade sig också att Caremas chefer hade fått bonusar för de besparingar de lyckades göra. De lockades dessutom till att bli delägare i företaget, vilket såklart sporrade deras vilja att maximera vinsten.
 

5. PRV slängde 300 miljoner i sjön

Mellan 1997 och 1999, då Sverige styrdes av en socialdemokratisk regering, skulle Patent- och registreringsverket införa ett nytt IT-system. Avtalet som skrevs med leverantören var specifikt och på löpande räkning. Systemet som levererades var 70 procent över budget med en kostnad på 300 miljoner kronor. Det fungerade dessutom så pass dåligt att det var tvunget att skrotas.


Källor: IDG, SVT, DN

Tipsa om artikeln via e-post