Inrikes.

2014-02-14 04:37
Vandana, Rose och Ancuta passar på att panta burkar på väg till det som de kallar sitt jobb – att tigga. ”Människor i Sverige är snällare än i Rumänien.”  Bild: Thea Holmqvist
Vandana, Rose och Ancuta passar på att panta burkar på väg till det som de kallar sitt jobb – att tigga. ”Människor i Sverige är snällare än i Rumänien.”

170 människor vräks – 64 platser på härbärget: ”De kommer frysa ihjäl”

Tipsa om artikeln via e-post

Fem nätters sömn på ett akutboende eller biljett hem. Det är den hjälp EU-migranterna i Högdalen erbjuds när de vräks på måndag. En lösning under all kritik, menar Ann-Margarethe Livh (V).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

– Om det kommer en köldknäpp så kommer folk att frysa ihjäl, säger Ann-Margarethe Livh, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm.

Hon menar att kommunen borde ha dammsugits på tillfälliga boplatser i exempelvis tomma skolor, på campingplatser och vandrarhem. Någonstans med tak över huvudet, rinnande vatten, toalett och en kokplatta.

– Alla vet att de härbärgen som finns inte är tillräckligt, säger hon.

Marie Ljungberg Schött (M), ledamot i socialnämnden i Stockholm, menar tvärtom att Stockholm stad erbjuder dem som bor i tältlägret ett bra stöd inför vräkningen. Hon ser inga problem med att den akuta hjälpen bara gäller tak över huvudet fem nätter.

– De har ju ett hem någonstans. Erbjuder vi fem nätter och samarbetar med ambassaden kring vad man kan göra så tror jag att det kan vara ganska bra.

Fredrik Jurdell, avdelningschef på socialförvaltningen i Stockholm, säger att det skulle krävas tillstånd för att hålla det tillfälliga boendet öppet längre. Istället informeras alla om möjligheten att få hjälp med en biljett hem. Socialförvaltningen har inte beredskap för att 170 människor ska vräkas på samma gång. Efter de fem dygnen kommer EU-migranterna vara hänvisade till härbärget Vinternatts 64 platser. Får man inte en säng där får man söka plats på de vanliga härbärgena. För att få bo på dem gör socialen en prövning.

Marie Ljungberg Schött säger att kommunens ansvar i första hand är att stå för kortsiktig hjälp, de långsiktiga lösningarna måste lyftas på EU-nivå, menar hon.

– Vi är med i EU, och det är Rumänien också, det är där diskussionen måste tas.

Hur menar du då?

– Man ska inte behöva leva så. Vi måste ställa krav för att få en långsiktig lösning, säger hon.

Ann-Margarethe Livh säger att hon inte heller vill ha kåkstäder i Sverige, men tycker att kommunen måste kunna erbjuda tiggarna ett alternativ.

– Jag ska inte svära, men nu får de fankemej göra något. Man kan inte bara kasta ut folk, säger hon.

Mariela Quintana Melin

Stina Berglund

Tipsa om artikeln via e-post
Relaterade artiklar