Gröna frågan.

2021-09-08 18:30
  • Bild: Shutterstock
  • Testanläggning för vågkraftverk vid Islandsberg utanför Lysekil i Bohuslän. Bild: Stefan Sjödin/TT
    Testanläggning för vågkraftverk vid Islandsberg utanför Lysekil i Bohuslän.
Puffetikett
Dagens ETC

Varför slår inte vågenergin igenom på bred front?

”Turbiner kan placeras på botten och ge el via rörelseenergi skapad av flöten som höjs och sänks i takt med vågorna.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Fråga: Vindkraften är nu en stor och viktig del av vår energiproduktion. Solelen liten men på gång. En tredje källa som diskuterats är att ta kraft ur havets vågor. Turbiner kan placeras på botten och ge el via rörelseenergi skapad av flöten som höjs och sänks i takt med vågorna. Var står den tekniken utvecklingsmässigt idag och varför slår den inte igenom på bred front?

/Håkan Sandh, Stockholm

Svar: Hej Håkan.

Det finns mycket energi i vågor och många företag som utvecklar teknik för att göra el av denna energi. Sverige har faktiskt flera av de mer framstående företagen i världen. Så frågan varför vågenergin inte används mer är relevant.

För Sveriges del är en viktig faktor att vågenergin varierar mer än vindkraften. Enkelt uttryckt producerar ett vindkraftverk vid kusten för fullt oavsett om det blåser från havet eller från land. Men ett vågkraftverk producerar bara om det blåser från havet. 

En kust vid en stor ocean, däremot, har också dyning som orsakats av vindar långt bort. Norges, Portugals, Frankrikes och Storbritanniens kuster är bättre lämpade för vågenergi, liksom många öar i oceaner. I Sverige har bara en liten kuststräcka i Bohuslän bra dyning.

Att vågenergin ännu inte används ens där man har dyning beror på att det är svårt att bygga billiga vågkraftverk. De ska absorbera så mycket som möjligt av vågornas energi, men samtidigt får de inte slitas sönder vid extrema stormar och stora vågor. De flesta vågkraftverk som har byggts i världen – än så länge – har havererat.

När det finns en konstruktion som klarar de tekniska kraven och är tillräckligt materialeffektiv för att kunna bli billig kommer man behöva bygga flera verk för att lära sig sänka kostnaderna.

Flera företag har idéer, har byggt prototyper och vill gå vidare in i industrialisering för att blir ekonomiskt konkurrenskraftiga. Men det tar flera år innan vågkraft kan bli en betydande källa till el i världen.