Gröna frågan.

2021-04-09 12:38
Bild: Fredrik Sandberg/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Ska vi satsa på ett eget batterilager?

Det nya solcellsbidraget förutsätter att en firma anlitas för en nyckelfärdig lösning – och dagens frågeställare undrar över det.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Fråga: Det nya solelsbidraget förutsätter att en firma anlitas för ”nyckelfärdig lösning”. Man blir utan stöd om man gör jobbet själv och anlitar sin huselektriker för elanslutningen. Hur förhåller sig ETC el till detta? 

Vi tänker sätta upp cirka 18–24 solpaneler på en markställning. Är det någon idé att satsa på ett ”batteripack” samtidigt eftersom det nu finns bra statligt stöd för det?

/ Lasse Pedersson, 74, Borlänge

Svar: Ja, det nya solelsbidraget är inte särskilt bra och blir mer ett stöd till hantverkare än till de som vill sätta upp solceller. För att hantera det här för ETC el:s kunder har vi ett eget bolag – Egen El – som hjälper kunderna med en totallösning. Men vi utbildar också privatpersoner som vill göra egna montage med elektriker, då den kostnaden faktiskt blir lägre än totallösningen inklusive rotavdraget. 

Jag rekommenderar alltid batterier om man har de extra pengarna. Men det är fortfarande en dyr lösning även om man får upp till 50 000 i bidrag från staten idag. Det viktiga är att tänka på hur man vill använda batterilagret. Vill man bara flytta solel till nattens konsumtion, så är det enkelt. Vill man däremot ha nödel, alltså egen el vid elavbrott, så är det endast ett fåtal leverantörer som erbjuder det idag. Men fler kommer. Vill man ha nödel skulle jag därmed avvakta med batterierna idag.

/Johan Ehrenberg