Gröna frågan.

2021-08-23 07:38
Läsaren undrar om storskaliga solcellsanläggningar kan vara ett alternativ till vindkraftsparker.   Bild: Johan Nilsson/TT
Läsaren undrar om storskaliga solcellsanläggningar kan vara ett alternativ till vindkraftsparker.
Puffetikett
Dagens ETC

Kan solceller ersätta vindkraftsparker?

Johan Ehrenberg svarar på frågan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Fråga: Jag hör en hel del kommentarer om hur fult det är med vindkraftverken och hur de förstör landskapsbilden vilket leder till motstånd mot dem på många håll och ibland idéer om minikärnkraftverk istället. Även om jag förstår behovet av omställningen så håller jag med om att det är jättefult på många ställen inne i landet.  

Går det inte att byta ut dem mot solkraft istället? Fält med solpaneler är betydligt lättare att fördra eftersom de bara syns på nära håll. Är det mycket dyrare med solkraft och krävs det mycket större arealer för samma effekt? Eller varför blir det inte ett alternativ? Eller finns andra miljövänliga alternativ på gång? Kärnkraften vill jag inte ha tillbaka med dess farliga avfall och andra sannolika risker.

/ Göran Dannerup

Svar: Huruvida vindkraftverken är fula eller om de är mäktiga och vackra skulpturer på landskapet, är nog något många har väldigt olika åsikter om. Själv tycker jag vissa verk är riktigt vackra.

Men problemet är ju mer andra nackdelar som de som bor nära kan uppleva. Ljud till exempel.

Sen är ju byggprocessen inte någon trevlig tid för omgivningen. Men det gäller ju de flesta byggen.

Du har helt rätt att solceller för de flesta har upplevts som mindre störande, men det kan bero på att det finns få stora anläggningar, ett gigantiskt fält med solceller är kanske inte lika inspirerande som mindre och mer anpassade anläggningar.

Dock tror jag den här frågan kommer lösa sig själv inom 20 år.

Vindkraftverk byts efter 20 eller 25 år. Ny vind är billigare än den gamla, men ny solel är mycket billigare än den som var för bara tre år sen. Priserna fortsätter att rasa.

Om utvecklingen fortsätter så kommer solel vara betydligt billigare även jämfört med storskalig vindkraft. Vindkraftens prissänkning beror framförallt på att den kunnat bli större per verk. Men det är svårt att tänka sig extremt mycket större vindkraftstorn på land.

Däremot kan de ute till havs få helt andra dimensioner.

Solceller har samma effektivitet oberoende om man sätter upp tio paneler eller tiotusen. Istället för gigastora fält kommer vi nog sätta upp dem lite överallt och inte tänka på att de sitter där. (Jag har just provat solceller för trottoarer.)

Så min gissning är att nästa generation vindkraft kommer vara i haven medan vi på land kommer ha betydligt mer solel. Vind och sol kompletterar varann bra idag, men med ytterligare utvecklade lagringsmetoder så kommer lagrad solel kunna levereras dygnet runt och vid molniga blåsiga dagar också.