Energi.

2021-06-22 18:30
  • Från och med nu menar Lundin Energy att de bedriver koldixidneutral oljeproduktion. ” Min första reaktion när jag såg pressmeddelandet var nästan att skratta”, säger Anna Ljungström, redaktör på Supermiljöbloggen.  Bild: Carina Johansen/TT/NTB
    Från och med nu menar Lundin Energy att de bedriver koldixidneutral oljeproduktion. ” Min första reaktion när jag såg pressmeddelandet var nästan att skratta”, säger Anna Ljungström, redaktör på Supermiljöbloggen.
  • Anna Ljungström.
    Anna Ljungström.
Puffetikett
Dagens ETC

Sågar skryt om ”koldioxidneutral” olja: ”Grövsta greenwashing jag sett”

Fossilbolaget Lundin Energy gick nyligen ut och meddelade att bolaget ska börja sälja ”koldioxidneutral” olja. Det väcker stark kritik i miljökretsar.

– Det här är den grövsta greenwashing jag sett, säger Anna Ljungström, redaktör på Supermiljöbloggen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Förra veckan skickade Lundin Energy, tidigare kallat Lundin Petroleum, ut ett pressmeddelande med budskapet att bolaget från och med nu bedriver koldixidneutral oljeproduktion. Mer specifikt handlar det om oljan som Lundin Energy ­plockar upp från Norges gigantiska oljefält Johan Svedrup – en produktion som idag uppgår till cirka 100 000 fat olja per dag men beräknas öka till cirka
150 000 fat mot slutet av 2022.

Utspelet har väckt starka reaktioner i miljökretsar.

”Lundin Energy sätter med sin totala skamlöshet ljuset på hela oljebranschen vars övriga aktörer ofta är lite (med emfas på ’lite’) mer subtila i sin greenwashing”, skriver Gustav Martner, ansvarig för reklam- och marknadsrätts­frågor på svenska Greenpeace i en kommentar.

Problemet – som i stort sett samtliga kritiker påpekar – är att fossil olja till sin natur aldrig kan vara koldioxidneutral efter­som förbränning alltid leder till utsläpp. Även i utvinnings- och produktionsledet är det idag nästintill omöjligt att, med dagens teknik, undvika växthusgasutsläpp.

Förbränningen räknas inte

En närmare titt på bolagets aviserade satsning visar också att det bara är en del av oljans totalutsläpp – det som uppstår i exploaterings- och produktionsfasen – som ska minska eller ”neutraliseras” via klimatkompensationsprojekt. De koldioxidutsläpp som skapas när oljan förbränns, det vill säga den verksamhet som bolagets hela affärsmodell vilar på, är inte medräknade.

Bolagets presschef Robert Eriksson skriver i ett mejl till Dagens ETC att Lundin Energys strategi gällande koldioxidneutralt producerad olja och gas ”stöds av en investering om 800 miljoner dollar i elektrifiering, förnybara energikällor och naturlig koldioxidav­skiljning”.

– Detta kommer att minska våra totala operativa utsläpp med över 50 procent under de kommande tre åren. De återstående luftutsläppen neutraliseras genom högkvalitativt och naturligt uppfångande i projekt som är noggrant utvalda och certifierade av oberoende aktörer.

”Började nästan skratta”

I planen ingår att vindkraft och vattenkraft i högre grad ska driva oljeplattformarna i det berörda området. Resten av koldioxidutsläppen från utvinning ­ska kompenseras med bland annat trädplantage, enligt bolaget.

Anna Ljungström, redaktör på Supermiljöbloggen, tycker inte att Lundin Energys motivering för att använda begreppet ”koldioxidneutral” håller. Hon går så långt som att kalla bolagets utspel för ”ett nytt rekord i greenwashing”.

– Min första reaktion när jag såg pressmeddelandet var nästan att skratta. Det här är den grövsta greenwashing jag sett. Lundin Energy säljer ju inte det här till några som bara ska ha oljan på lagring, utan det är olja som kommer att gå till att köra bilar, driva båttransporter, eldas i industrier med mera. Det kommer att leda till extremt stora utsläpp. Så det är riktigt ful kommunikation de bedriver.

Hon ser Lundin Energys utspel som en del i fossilindustrins överlevnadsstrategi, där oljebolagen nu desperat försöker tackla de hårdare krav som kommer från både klimatrörelsen och politiken.

– De börjar darra på man­schetten och försöker därför låtsas som att de är en del i ett globalt hållbarhetsarbete. Men problemet är ju att hela deras affärsidé bygger på något vi inte kan fortsätta med.

”Viktig del av energimixen”

Lundin Energy slår ifrån sig kritiken.

– Det vi gör på Lundin Energy är en verklig förändring, genom verkliga investeringar som kommer att göra en verklig skillnad. Olja och gas är en viktig del av energimixen idag och kommer att fortsätta att vara det under många årtionden framöver, säger Robert Eriksson.

Så ni anser inte att det är greenwashing att saluföra oljan som koldioxidneutral?

– Vi är ju tydliga med att det är koldioxidneutralt producerad olja. Vi menar att alla delar av värdekedjan måste ta sitt ansvar för att minska utsläppen på samma sätt som vi, som är först i den kedjan, gör.