Ekonomi.

2021-03-08 14:20
AB Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg. Thomas Johansson/TT
AB Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg.
Puffetikett
Dagens ETC

Volvo: Rätt att ge bonus efter coronastöd

Många blev upprörda när det kom fram att AB Volvo delat ut miljonbelopp i bonus till ledningsgruppen – trots att de mottagit över en miljard i coronastöd.

– Man borde också förmå chefer att inte ta ut bonus, de har tillräckligt höga löner som det är, säger Gunnar Pettersson i IF Metalls fackklubb i Umeå

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I en intervju med DN i mars förkunnade AB Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg att det inte skulle bli några bonusar vid årsslutet på grund av coronapandemin. AB Volvo fick totalt 1,2 miljarder i krisstöd från staten. Därefter gjorde Volvo en helomvändning och delade ut 182 miljoner kronor till ledningsgruppen. Nu meddelar företaget att deras bonusar är försvarbara.

– Ska man driva ett företag med 100000 anställda som är världsledande i fordonsindustrin så  måste vi vara beredda att betala konkurrenskraftiga ersättningar, säger Carl-Henric Svanberg i en intervju med Dagens Industri.

”Direkt fel”

Den massiva kritik mot att bonusar betalades ut trots miljardstöd från staten, från bland annat investerare i bolaget och politiker, har inte lett till några åtgärder för återbetalning. Carl-Henric Svanberg vidhåller att det var nödvändigt för att "kraftsamla" i det allvarliga läge företaget befann sig i under våren.

Gunnar Pettersson, vice ordförande i IF Metalls fackklubb på Volvo lastvagnar i Umeå, förstår inte varför det skulle vara nödvändigt att ta ut bonusar.

– Jag tycker det är direkt fel. Det är bra att Volvo tog krisstödet för de anställda, det innebar att alla kunde behålla jobbet och det var korrekt att man inte tog ut aktievinst, men man borde också förmå chefer att inte ta ut bonus, de har tillräckligt höga löner som det är. Men grundproblemet handlar om att det är för stora löneskillnader mellan chefer och arbetare, som fortsätter öka oavsett bonus eller inte, säger han.

Tipsa om artikeln via e-post