Ekonomi.

2021-03-04 12:10
Elizabeth Warren vill jämna ut klassklyftorna med hjälp av en ny förmögenhetsskatt.  Bild: Susan Walsh/AP/TT
Elizabeth Warren vill jämna ut klassklyftorna med hjälp av en ny förmögenhetsskatt.
Puffetikett
Dagens ETC

”Ultramiljonärsskatt” ska kosta de rikaste hundratals miljarder

”Ultramiljonärsskatten” som – Elizabeth Warren kallar den – riktar in sig på de allra rikaste amerikanerna och ska krympa klyftorna. Om den föreslagna skatten godkänns kommer den kosta de hundra rikaste amerikanerna hundratals miljarder om året.

– Det här är pengar som borde investeras i barnomsorg och tidig utbildning, skolor och infrastruktur, säger Warren själv.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Pandemin har slagit hårt mot fattiga människor runtom i välden, och USA är inget undantag. I veckan släppte Human Rights Watch en rapport där organisationen anklagade den amerikanska regeringen för att ha gjort väldigt begränsade framsteg i arbetet mot ökad fattigdom och ojämlikhet i coronas fotspår. Sedan pandemin slog till i USA har 74,7 miljoner människor, främst låginkomsttagare, förlorat sina jobb och i januari rapporterade 24 miljoner människor att de inte har tillräckligt att äta. Samtidigt har landets dollarmiljardärer sett sina förmögenheter växa med 36 procent, enligt HRW.

Det är detta som en grupp från Demokraterna, med Elizabeth Warren i spetsen, vill åtgärda. Warrens förslag går ut på att beskatta förmögenheter på över 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 420 miljoner kronor, med två procent. Förmögenheter på över en miljard dollar, 8,4 miljarder kronor, ska beskattas med tre procent. Amazon-grundaren Jeff Bezos skulle få betala över 45 miljarder kronor extra i skatt om förslaget skrevs in i lagen i år, rapporterar The Hill.

”Borde investeras”

Bakom förslaget står, förutom Elizabeth Warren, kongress­ledamöterna Pramila Jayapal och Brendan F Boyle. Förslaget har också stöd av andra progressiva profiler i partiet, som senatorn Bernie Sanders.

– Det här är pengar som borde investeras i barnomsorg och tidig utbildning, skolor och infrastruktur, frågor som president Biden och demokraterna i kongressen prioriterar, sade Elizabeth Warren när förslaget presenterades, enligt The Hill.

Opinionsundersökningar visar konsekvent att minst tre av fem amerikaner, inklusive en majoritet bland republikanska väljare, stödjer Elizabeth Warrens tidigare förslag om förmögenhetsskatt, enligt New York Times. Det tidigare förslaget beräknades kunna dra in 2 750 miljarder dollar, drygt 23 000 miljarder kronor, på tio år. Detta enligt ekonomerna Emmanuel Saez och Gabriel Zucman vid Berkleyuniversitetet, som nu har gjort en ny uträkning och menar att skatten kan dra in 3 000 miljarder dollar, eller dryga 25 000 miljarder kronor. Detta för att de rikaste blivit mycket rikare sedan början av pandemin. Ungefär 100 000 familjer skulle få betala den extra skatten och en uträkning som Bloomberg News har gjort visar att de hundra rikaste familjerna skulle få betala 650 miljarder kronor per år.

Kritik finns

Förslaget om en ny förmögenhetsskatt välkomnas dock inte av alla. Det är ännu oklart hur president Joe Biden ställer sig till förslaget och finansminister Janet Yellen har uttalat sig kritiskt eftersom hon fruktar att förslaget kan vara svårt och rörigt att verkställa, enligt CNN.

För att försäkra att de rikaste inte smiter undan ingår en skrivelse om att 30 procent av de rikaste ska granskas av det amerikanska skatteverket varje år, samt att en amerikansk medborgare med en förmögenhet på över 420 miljoner kronor som avsäger sig sitt medborgarskap för att undvika skatten ska beskattas med en 40-procentig ”exit rate”.

Tipsa om artikeln via e-post

Förmögenhetsskatt

Enligt Elizabeth Warrens förslag ska se till så att alla med en förmögenhet över 420 miljoner kronor betalar en tvåprocentig förmögenhetsskatt. Förmögenheten bedöms utifrån värdet av saker, fastigheter och aktier som personen äger minus eventuella skulder. Enligt förslaget ska skatten införas 2023 och baseras på förmögenheterna 2022.