Ekonomi.

2021-03-11 10:51
 • Transport har inte tillåtit SD-politiker att vara medlemmar i förbundet. Nu har tingsrätten slagit fast att det är fel. Bild: Claudio Bresciani/TT
  Transport har inte tillåtit SD-politiker att vara medlemmar i förbundet. Nu har tingsrätten slagit fast att det är fel. 
 • Lars Mikaelsson, förbundssekreterare för Transport, beklagar domen. ”Det är klart att man exempelvis kan rösta på vilket parti man vill. Det handlar om att driva SD-politik som går på tvärs mot våra värderingar i förbundet”, säger han. Bild: Privat
  Lars Mikaelsson, förbundssekreterare för Transport, beklagar domen. ”Det är klart att man exempelvis kan rösta på vilket parti man vill. Det handlar om att driva SD-politik som går på tvärs mot våra värderingar i förbundet”, säger han.
 • ”En sådan här dom kan möjligen leda till att deras inflytande stärks på sikt”, säger SD:s Henrik Vinge. Bild: Pavel Koubek/TT
  ”En sådan här dom kan möjligen leda till att deras inflytande stärks på sikt”, säger SD:s Henrik Vinge. 
Puffetikett
Dagens ETC

Transport efter SD-domen: Kan behöva ändra vår hantering

Det går inte att vara aktiv både för SD och för facket. Det anser många fackförbund. Nu har en dom i tingsrätten slagit fast att Transport gjorde fel när de inte lät SD-politikern Mats Fredlund vara medlem i förbundet.

”Medlemmarnas önskemål försummas. De anser inte att SD är förenligt med förbundets stadgar och många vill därför inte att en SD-politiker representerar dem”, säger Lars Mikaelsson på Transport.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Flera LO-förbund tillåter inte SD-politiker att ha fackliga förtroendeuppdrag vid sidan av sitt partipolitiska engagemang. Transport är förbundet som har tagit det ett steg längre, en SD-politiker kan inte heller vara medlem. Kirunapolitikern Mats Fredlund (SD) uteslöts ur Transport när han blev invald i kommunfullmäktige. Han stämde förbundet och ärendet gick till Stockholms tingsrätt som gav honom rätt – Transport saknar laglig grund att utesluta SD-politiker.

Frågan om det går att förena förtroendeposter i fackförbund med sådana i Sverigedemokraterna har länge varit en omstridd fråga. Tidigare fall har lett till att frågan utreds i en skiljenämnd. Handelsanställdas förbund stängde 2020 av en klubbordförande från sitt fackliga uppdrag med motiveringen att hon har uppdrag för SD i kommunen och att den verksamheten är ”oförenlig med organisationens ändamål”. Klubbordförande överklagade beslutet till en skiljenämnd som gav Handels rätt.

”På tvärs mot våra värderingar”

Enligt Lars Mikaelsson, förbundssekreterare för Transport är Stockholms tingsrätts dom beklaglig.

– Det känns konstigt att staten går in och tolkar våra stadgar. Frågan handlar inte om våra medlemmars åsikter, det är klart att man exempelvis kan rösta på vilket parti man vill. Det handlar om att driva SD-politik som går på tvärs mot våra värderingar i förbundet, något vi arbetat med sedan 2014, säger han och fortsätter:

– Vi har valt en annan väg än andra fackförbund. Vi anser att alla som är yrkesaktiva och medlemmar också ska kunna vara valbara, istället för att låta människor vara med i en förening men inte få ta uppdragen.

Enligt Lars Mikaelsson har medlemmarnas önskemål försummats i samtalen om Mats Fredlund.

– Det blir för mycket fokus kan jag tycka på SD-politikern i fråga, men man måste komma ihåg att det är våra medlemmar som faktiskt varit med och drivit fram den här frågan på kongressen. Medlemmarna anser inte att SD är förenligt med förbundets stadgar och många vill därför inte att en SD-politiker representerar dem.

Kommer ni att överklaga domen?

– Det är för tidigt att kommentera det, vi har inte hunnit gå igenom domen ordentligt. Men det är klart så att om vi inte överklagar, då måste vi på något sätt förändra vår hantering.

Ett annat LO-förbund som inte tillåter Sverigedemokrater att kombinera förtroendeuppdrag för partiet med uppdrag för förbundet är IF Metall. Jesper Pettersson, pressansvarig på IF Metall tror inte att domen lär få större konsekvenser för förbundet.

– I Transport kan man inte ens vara medlem som SD-politiker, det är visserligen en nyansskillnad från hur det fungerar för IF Metall, men vad jag vet har vi inte uteslutit någon, däremot har det hänt att vi uteslutit personer som varit engagerade i IF Metall. Domen är ny och vi är många i förbundet som inte hunnit läsa den ordentligt, men spontant tror jag inte att det kommer att påverka IF Metall särskilt mycket.

När Dagens ETC söker kontakt med Sverigedemokraterna för en kommentar hänvisar de till gruppledaren Henrik Vinges kommentar i DN:

– Sverigedemokraters inflytande har hållits tillbaka av att de inte kunnat ha förtroendeposter. En sådan här dom kan möjligen leda till att deras inflytande stärks på sikt och att medarbetare inom olika branscher som har sverigedemokratiska sympatier kommer kunna göra sig hörda inom facket. 

Tipsa om artikeln via e-post