Ekonomi.

2021-09-23 16:39
Carl-Olof Zimmerman/TT
Puffetikett
Dagens ETC

SD röstade emot stärkt skydd för gigjobbare i EU

Europaparlamentet röstade i förra veckan ja till utökade sociala rättigheter för gigarbetare, så som cykelbud och taxichaufförer. Det enda svenska parti som valde att rösta emot var Sverigedemokraterna.  

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I förra veckan röstade EU-parlamentet igenom ett förslag som innebär att gigarbetare, som exempelvis cyklar för Uber eats eller kör taxikunder för Bolt, ska ha samma arbetsrättsliga och sociala förmåner som andra arbetare. EU-parlamentet föreslår också en omvänd bevisbörda från hur den ser ut idag, så att det blir upp till arbetsgivaren, inte arbetstagaren, att påvisa att det inte rör sig om en anställning och inte ett ömsesidigt partnerskap mellan två oberoende företag. 

Men tre representanter från Sverige som röstade emot förslaget. Det var Peter Lundgren, Jessica Stegrud och Charlie Weimers från Sverigedemokraterna, som i EU-parlamentet tillhör gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR). 

På frågan om varför SD röstar nej till att likställa gigarbetares arbetsrättsliga status med övriga anställda på arbetsmarknaden svarar Europaparlamentarikern Peter Lundgren (SD) Dagens ETC i ett mejl: 

”Arbetsmarknadspolitik är lika med nationell kompetens. Vi röstar alltid nej när EU försöker få inflytande i dessa frågor”.   
Flera representanter från både Liberalierna, Moderaterna och Kristdemokraterna valde att lägga ned sina röster i voteringen.  

 

Tipsa om artikeln via e-post

Fakta: 
Resolutionen röstades igenom av 524 EU-parlamentariker.
39 röstade emot och 124 lade ned sina röster.  
Svenska EU-parlamentariker som lade ned sina röster: Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner (C), Karin Karlsbro (L), David Lega, och Sara Skyttedal (KD),  Jessica Polfjärd  Arba Kokalari, Tomas Tobé och Jörgen Warborn (M).