Ekonomi.

2021-03-10 16:45
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Så får du vårfint med det du har hemma

Våren är här och solen tittar fram. Härligt – men ljuset avslöjar också oputsade fönster och virvlande damm. Det är dags att hitta städpeppen!

Men länsa inte butikshyllorna på olika mirakelsprayer och kemikalier. Städtrion såpa, ättika och bikarbonat fixar det mesta.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Problem: Stopp i avloppet

Bild: Shutterstock

De propplösare som vi häller ner i avloppen i köket och badrummet är ofta frätande och riktigt dåliga för både miljö och hud. I stället för att hälla ner kemikalier i avloppet är det bättre att försöka få bort proppen manuellt.

Skruva av röret i avloppet, sätt en hink under och spola med en riktigt stark vattenstråle kan proppen lösas.

Vid stopp i avloppet kan du också prova att rensa mekaniskt med till exempel en vaskrensare eller rensvajer.

Naturskyddsföreningen tipsar om att hälla i en kopp bikarbonat och en kopp salt i avloppet och sedan långsamt långsamt hälla på en kopp ättika. Låt det skumma och fräsa. Efter en kvart häller du på en kopp kokande vatten.

Problem: Dammiga möbler

Mikrofiberdukar är bra för att det inte behövs något rengöringsmedel till dem. Det räcker med vatten. De tunna fibrerna i moppen eller trasan lyfter smutsen från ytan. Men Naturskyddsföreningen varnar för att mikrofiberduken ofta är gjord av fleece som släpper små mikroplaster som sedan hamnar i vattnet.

Den klassiska dammvippan är ett bra redskap. Med den kommer du åt överallt och den suger åt sig av dammet. Skaka av den utomhus sen! Eller gör egna budget-dammtrasor av trasiga handdukar och lakan.

Problem: Inbrända pannor

Bild: Shutterstock

Sockerbitar är bra för att gnugga bort inbrända fläckar i nonstick-pannor eller på hällar. De fungerar som stålull fast utan att repa.

Problem: Smutsigt i köket

Bild: Shutterstock

Gnid in spisen med lite såpa. Låt verka några minuter och torka av med en svamp eller en trasa.

Gnugga in ugnen med koncentrerad såpa och sätt på den på 100 grader. Låt värmen vara på i några minuter och torka sedan rent med en svamp eller en trasa.

En smutsig spis kan du ha bakpulver och sedan ättikssprit på, tipsar Råd och Rön om. Låt det bubbla och fräsa ett tag, och torka med trasa och ljummet vatten för att få bort ättikan.

Blöt den den rostfria diskhon och strö bakpulver på, låt stå några några minuter och skrubba sedan bort bakpulvret.

Problem: Ofräscha disktrasor

Bild: Shutterstock

Tvätta disktrasorna i 60 grader i stället för att slänga och köpa nya.

Det går också bra att koka disktrasan med lite diskmedel så blir den fräsch igen.

Den som vill vara ännu mer miljövänlig kan skippa disktrasan helt och skaffa en lintrasa i stället. Eller klippa en gammal uttjänt kökshandduk i sex delar, fålla och få sex disktrasor.

Problem: Dålig lukt

Har du problem med röklukt kan du skiva upp vanlig gurka och lägga på bordet. Gärna många, tjocka skivor. De suger upp lukten innan de torkar ihop.

Ättika fungerar ofta bra mot dålig lukt. Men tänk på att ättika kan vara frätande! Se till att undvika få ättika på huden och att skölja bort ättikan när du är klar.

Om tvätten börjat lukta illa efter att du tvättat klart kan du hälla i lite ättika utspätt med vatten i sköljmedelluckan. Dålig lukt i tvättmaskinen kan också tas bort genom att du tvättar maskinen tom en gång med vittvättmedel på en hög temperatur.

Kläder som luktar svett eller matos kan du med fördel spreja ättika blandat med vatten på. All stank försvinner sen. Perfekt på semestern!

Sajten Ekotipset tipsar om att om du köpt kläder på second hand som har dålig lukt eller om dina kläder luktar unket kan du blötlägga plaggen i badkaret eller en balja över natten tillsammans med någon deciliter ättika. Därefter kan du tvätta dem som vanligt.

Problem: Kalkavlagringar i badrummet

Bild: Shutterstock

Blanda ljummet vatten och ättika i en flaska och spreja på kaklet i badrummet. Låt stå ett tag och torka sedan av med en blöt trasa. Ättiksprit (24%) kan vara frätande så se till att skölj noga efter.

Citronsyra kan också användas på kalkavlagringar i badrummet och handfatet.

Citronsyra kan även användas för att rengöra toaletten. Häll en halv deciliter citronsyra i toaletten och låt verka i 30 minuter, spola sedan, tipsar Råd och rön om.

Problem: Fläckar som inte går bort

Ringar på bord kan du få bort genom att lägga på en lite fuktig handduk på fläcken och sedan stryka med strykjärn.

Tandkräm är ett mirakelmedel mot fläckar!

Fettfläckar på kläder tas bort genom att gnugga med diskmedel och sedan tvätta som vanligt.

Flottiga fingrar lämnar lätt fula fläckar på kyl och frys. Lite mineralvatten på hushålls­papper är en metod, tipsar tidningen Råd och rön. Är fläckarna riktigt envisa kan även lite bakpulver komma till pass.

Kissfläckar från husdjur eller barn tas bort med bikarbonat, tipsar Ekotipset om. Gör en pasta med hälften bikarbonat och hälften vatten och gnugga in på kissfläcken. Låt verka 60 minuter. Dammsug upp bikarbonaten. Vädra madrassen utomhus.

Bikarbonat är även toppen för att ”eko-kemtvätta” ofräscha mattor med, skriver Ekotipset. Pudra på bikarbonat. Låt verka några timmar eller över natten. Dammsug sedan bort bikarbonaten.

Problem: Smutsiga fönster

När du ska putsa dina fönster behöver du inte köpa några fönstersprejer i affären. Proffsen använder diskmedel och vatten. Ha många trasor redo när du tvättar fönsterna så att du kan använda en ny trasa till varje ruta. De blir snabbt riktigt smutsiga. Trasor kan du exempelvis göra av gamla, trasiga lakan. Doppa en trasa i diskmedelsvattnet och rengör rutan. Dra sedan med en fönsterskrapa. Ränder efter vattnet tas bort med tidningspapper. Undvik att tvätta fönstren vid starkt solsken – då torkar vattnet för snabbt och det blir ränder.

Det går också bra att tillverka en egen fönsterputs av diskmedel, vatten och ättika i en flaska och spreja på fönstret.

Problem: Du har ingen motivation att städa

Bestäm en kvart om dagen när hela familjen städar. Till exempel direkt efter middagen. Man hinner mycket på en kvart!

Ägna fredagseftermiddagen eller kvällen åt att sätta på riktigt bra och ösig musik högt, och dansa omkring när du dammar och dammsuger. Du blir pepp inför helgen och hemmet blir rent och fint.

Tänk dig att städningen är ett träningspass och ta ut rörelserna ordentligt. Du slipper åka iväg till gymmet och hemmet blir rent som en bonus!

Tipsa om artikeln via e-post

Städprodukter

Undvik att köpa olika städsprejer och rengöringsmedel i affären. De är onödiga och dessutom kan de vara allergiframkallande. Såpa och olika produkter som du redan har i hemmet räcker.

Bra att ha när man städar:

Såpa

Ättika

Bikarbonat

Citronsyra

Gamla tandborstar

Gamla trasor

Borste

Mikrofiberduk

Varning för klorin

Klorin är uselt att använda eftersom det är giftigt för vattenlevande varelser, precis som alla andra produkter som är baserade på natriumhypoklorit, skriver Naturskyddsföreningen. Det finns flera alternativ som är mycket mer miljösmarta, som bleksalt märkta med Bra Miljöval och ättika eller citronsyra. Ett vanligt nedsmutsat hem behöver inte produkter som innehåller klorin eller andra bakteriedödande medel.