Analys/Johan Ehrenberg och Sten Ljunggren.

2021-04-22 12:35
  • Finansminister Magdalena Andersson presenterar vårbudgeten vid en digital pressträff i Rosenbad.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
    Finansminister Magdalena Andersson presenterar vårbudgeten vid en digital pressträff i Rosenbad.
Puffetikett
Dagens ETC

Regeringens zombiepolitik – med ett berg av döda pengar

Grön återstart för Sverige, säger regeringen när man lägger fram sin vårbudget. Men stämmer det? Johan Ehrenberg och Sten Ljunggren granskar förslagen – och hittar istället en storsatsning på åtstramning.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Nej, det blir ingen grön nystart av regeringen vårbudget. Det är lätt att se, budgeten sträcker sig fram till 2024 och lägger vi ihop årens satsningar på miljö och energi, de stora klimatfrågorna, så blir det ett minus. Detsamma gäller forskning och utbildning. ”Storsatsningen” på kommunikationer är bara ord, inte riktiga anslag. Miljö fick elva miljarder 2020, ökar till 16 detta år, men går ner till 10,8 år 2024.

Som om klimatkrisen vore avklarad budgetmässigt.

Budgetdiskussioner är svåra att förstå, det är mest fina ord och sedan nämns några siffror med ”ökning i x antal miljarder” men det är väldigt svårt för medborgarna att se vad som egentligen pågår.

När vi granskar budgeten jämför vi därför med vår samlade kraft, vår BNP, och kan då se helhetsbild som direkt slår undan de vackra orden.

Sanningen om Socialdemokraternas och Miljöpartiets budget är att man storsatsar på sparande, alltså åtstramningar de kommande åren.

Det är en helt annan politik än den man presenterar.

Militären rustas upp

Ett sätt att se det är att jämföra den offentliga konsumtionen, – alltså skola, vård och omsorg i första hand – med den privata. Här räknar regeringen med att ­privat konsumtion ska öka kraftigt medan offentlig ska minska.

Det betyder att alla som trott att krisen skulle ändra den ekonomiska politiken har fått fel. S och MP fortsätter lägga budgetar utifrån nyliberal politik.

Det finns egentligen bara en satsning som sticker ut och syns. Militären. Där ökar man rustningspolitiken så att man går från 63,1 förra året miljarder till 90 miljarder 2024. Man kanske kan säga att den gröna politiken handlar om män och kvinnor i gröna kläder.

 

Ett annat sätt att se hur ihåligt påståendet om en klimat­medveten budget för omställning, är att titta på statliga investeringar. Efter krisåret 2021 ska de minska ner till samma nivå som före pandemin.  Detsamma gäller kommunerna som snabbt ska ner till samma nivå som före krisen i stöd, vilket ju var en situation då kommunerna inte klarade trygghet och omsorg.

Överhuvudtaget är det tillbaka till den misslyckade ”ansvarsfulla” politik som regeringen själv räknar med ska cementera en mass­arbetslöshet på runt åtta procent.

Sparande som förstör

Men allra tydligast ser man den nyliberala politiken i regeringens sammanställning av den offentliga sektorns finansiella förmögenhet. Alltså miljarder vi gemensamt har och som inte används vare sig för sysselsättning eller omställning.

Det här kallas ibland för att man samlat i ”ladorna”, men i verkligheten är det offentliga pengar som flyttas till börs­placeringar. Och det är då vi får en så märklig politik, där offentlig sektor blir rikare och rikare men pengarna ska inte användas.

Det är för att uppnå detta som investeringar bromsas, miljö­insatser dras tillbaka och ­offentlig konsumtion pressas tillbaka.

Men vad är poängen med en offentlig finansiell förmögenhet som inte används?

Dagarna efter vårdbudgeten presenterade regeringen en ”storsatsning” på ny infra­struktur. Bland annat nya tåg­banor. Men samtidigt förklarade man att tågen absolut inte skulle byggas på lånade pengar, de ska sakta växa fram på vanlig budget och därmed ska svenska snabba tåg vara klara först 2045 eller 2050.

Hur kan det här ens förelås?

Den absurda sanningen är ju att offentlig sektor kan låna av sig själv och finansiera hela satsningen rakt av och ändå ha ett lika stort överskott kvar.

Det finns ingen förklaring till varför regeringen så envist hellre bygger ett gigantiskt berg av döda pengar, alltså pengar man inte ska använda, i ett läge med akut klimatkris och massarbetslöshet.

Det här är nyliberal politik av klassiskt slag.

Det kommer gynna den lilla grupp som blir rikare och rikare i landet, alla andra har några zombieår att se fram emot trots den akuta krisen.

”En kraftfull grön återstart för att jobba Sverige ur krisen.”

Det är regeringens ord på den här politiken.

Det är rakt upp och ner en lögn.

Tipsa om artikeln via e-post