Ekonomi.

2021-03-31 10:10
  • Tanken bakom Skattebetalarnas riksförbund är bland annat att ”granska och stoppa stora ideologiskt motiverade skattesänkningar, misshushållning och slöseri med skattemedel via privatiseringar av välfärden” Bild: Henrik Montgomery/TT
    Tanken bakom Skattebetalarnas riksförbund är bland annat att ”granska och stoppa stora ideologiskt motiverade skattesänkningar, misshushållning och slöseri med skattemedel via privatiseringar av välfärden”
  • Elsa Alm – redaktör på tankesmedjan Tiden.  Bild: Press
    Elsa Alm – redaktör på tankesmedjan Tiden.
Puffetikett
Dagens ETC

Nystartad förening vill stoppa skatteslöseri – och höja skatten

Privatiseringar är en stöld från folket. Det menar Skatte­betalarnas riksförbund, som nu startas ­under den klassiskt socialdemokratiska devisen: ­”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”.

”Vi vill se en stor skattereform för att öka rättvisan i samhället och säkra finansieringen av välfärden”, säger Elsa Alm, styrelseledamot och talesperson för Skattebetalarnas riksförbund.  

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Tanken bakom Skattebetalarnas riksförbund är bland annat att ”granska och stoppa stora ideologiskt motiverade skattesänkningar, misshushållning och slöseri med skattemedel via privatiseringar av välfärden”. Det skriver företrädare för det nystartade förbundet i ett debattinlägg i Expressen.

– Vi ser ett stort behov av att granska och stoppa det ideologiska skatteslöseri som under lång tid har missgynnat medborgarna i Sverige, till exempel skattepengar som försvinner iväg genom privatiseringar av välfärden, säger Elsa Alm, styrelseledamot och talesperson för Skattebetalarnas riksförbund samt redaktör på tankesmedjan Tiden.

Vill påverka opinionen

Målsättningen menar hon är att påverka opinionen i skatte­frågan. Och namnet är en lek med den redan befintliga Skattebetalarnas förening.

– Skattebetalarnas förening har funnits i snart 100 år, med motivet att  företräda skattebetalarna genom att kämpa för ett lägre skattetryck. Vi menar att det är helt fel. Skatt är snarare något nödvändigt för att varje individ ska få möjlighet till att bli den bästa versionen av sig själv, säger Elsa Alm.   

Hur kommer ni att gå till väga?

– Vi kommer att granska framförallt kommuner och regioner. Under 2018 exempelvis lade 260 av 290 kommuner i landet sparkrav på välfärden. Vi kommer att granska olika välfärdsområden, men även lägga fram offensiva förslag om skattereformer för en ökad jämlikhet. Skattesystemet har idag många delar som enbart gynnar höginkomsttagare.

Behöver vi fler skatter och högre skatter, anser ni?

– Ja, det tycker vi. Vi kommer att driva frågan om en skattegaranti eftersom skatte­sänkningar enbart gynnar höginkomsttagare och har lett till en underfinansiering av välfärden. VI tänker driva på för en stor skattereform för att öka rättvisan i samhället och säkra välfärdens långsiktiga finansiering, säger Elsa Alm.    

Tipsa om artikeln via e-post

Fakta Skattebetalarnas riksförbund

I styrelsen för den nystartade föreningen sitter:

Daniel Färm – politisk redaktör för Aktuellt i Politiken

Elsa Alm – redaktör för Tankesmedjan Tiden

Åsa Pia Järliden-Bergström – LO-ekonom

Jonas Attenius – oppositionsråd (S) i Göteborg

Ulrika Lorentzi – LO-utredare