Ekonomi.

2021-06-17 08:50
 • Yolanda Díaz är vice premiär­minister för Unidas Podemos. Hon var inledningsvis drivande i regeringen för att förslaget skulle prövas i sin helhet. Bild: Shutterstock
  Yolanda Díaz är vice premiär­minister för Unidas Podemos. Hon var inledningsvis drivande i regeringen för att förslaget skulle prövas i sin helhet.
 • Reformen var från början ett förslag från vänsterpartiet Más País, lett av Podemos-utbrytaren Iñigo Errejón. Bild: Emilio Morenatti/AP
  Reformen var från början ett förslag från vänsterpartiet Más País, lett av Podemos-utbrytaren Iñigo Errejón. 
 • Kampanjbild från teknikföretaget Software delSols införande av fyra dagars arbetsvecka.
  Kampanjbild från teknikföretaget Software delSols införande av fyra dagars arbetsvecka.
Puffetikett
Dagens ETC

Nu storsatsar Spanien på kortare arbetstid

Kortare arbetstid ska nu bli verklighet i Spanien. Och det ska betalas med EU-pengar. Hundratals företag ska frivilligt få ansluta sig till projektet.

– Arbetsmiljön har fått ett jättelyft och alla jobbar bättre, säger Luis Gomes på företaget Software delSol som redan provat fyradagarsveckor.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Ett drygt sekel efter att fabriks­arbetare i Chicago, med livet som insats, vann rätten till åtta timmars arbetsdag skulle Spanien göra historia och förkorta arbetsveckan med en hel arbetsdag.

I våras annonserades att Spanien som första land i världen skulle påbörja en övergång till förkortad arbetstid, med fyra dagars arbetsvecka under tre års tid. 50 miljoner euro, det vill säga en dryg halv miljard svenska kronor, skulle läggas i pilotprojektet under tre år med start i september i år. Spanska företag skulle anmäla sig fri­villigt för att minska arbetstiden för sina anställda till 32 timmar i veckan utan att sänka deras lön. Under övergångsperioden  skulle regeringen kompensera företagens eventuella förluster med pengar hämtade ur EU:s återhämtningsfond.

Reformen är ett förslag från det lilla spanska vänsterpartiet Más País, lett av Podemos-­utbrytaren Iñigo Errejón. Partiet  meddelade tidigare i år att regeringen hade accepterat deras förslag och samtal skulle föras.

”Skandalöst att jobba mindre”

Den spanska regeringen är en koalition mellan det social­demokratiska partiet PSOE, vars ledare Pedro Sánchez är premiärminister och vänsterkoalitionen Unidas Podemos. Sedan Pablo Iglesias avgick i mars i år är Yolanda Díaz vice premiär­minister för Unidas Podemos. Hon var inledningsvis  drivande i regeringen för att förslaget skulle  prövas i sin helhet. Meningen är att EU-fondpengarna ska fungera som en garanti för företagen. Första året skulle kostnaderna täckas till 100 procent, andra året med 50 procent och det sista med 33 procent.

Förslaget har mött stor kritik från oppositionen som hävdar att en land i ekonomisk kris måste jobba mer och inte mindre än vanligt för att kunna återhämta sig.

– Det är ett skandalöst förslag, precis när Spanien går igenom en historisk ekonomisk kris ska spanjorerna jobba mindre, säger spanska ekonomijournalisten José-Maria Ruíz för högertidningen Economicamente till Dagens ETC.

– Det handlar inte om att få mindre arbete gjort utan om att organisera arbetet annorlunda, med friskare och piggare med­arbetare som utför arbetet, säger Hector Tejero från Más País  till Dagens ETC via SMS.

”Alla jobbar bättre”

Det finns ett spanskt företag som redan har infört fyra dagars arbetsvecka. Software-företaget Software delSol. Luis Gomez är dess kommunikationschef.

– Alla våra anställda är extremt positiva till detta och för oss fungerar det utmärkt, även ekonomiskt. Men det har krävt mycket arbete och en omställning som krävt tid. Jag vet inte om det skulle fungera för alla, säger han.

Företaget har två typer av anställda, de som har direktkontakt med klienter och de andra, som administratörerna. Den första gruppen har sin lediga dag enligt ett roterande schema och för resten är det alltid fredag, lördag och söndag som utgör de lediga dagarna.

– Vad ska jag säga, de anställda är glada eftersom det faktiskt innebär färre arbetstimmar men samma lön. Det vi har dragit ned på är onödiga möten, eller onödigt långa möten. Vi ser till att komma till saken och aldrig samlas mer än 20 minuter per möte. För oss har det efter en lite komplicerad övergångs­period blivit jättebra. Arbets­miljön har fått ett jättelyft och alla jobbar bättre. Men jag kan förstå om det inte fungerar för alla sorters företag. Vi arbetar ju på internet, säger Luis Gomez.

Inte arbeta alls vissa månader

Men nu bromsar den spanska regeringen projektet. Arbetsmarknadsministern och vice premiärminister Yolanda Diaz är efter utredning och samtal med parterna tveksamma till att fyra dagars arbetsvecka kan garantera färre arbetstimmar. Hon menar att kollektivavtal istället måste upprättas ur ett helhetsperspektiv.

– Att inte jobba på fredagar kan fungera för vissa men på andra håll ser vi många timmars extrajobb i stället. Det finns flera företag som arbetar så. Arbetstiden måste minska men det ska handla om flexibilitet. Kanske vill arbetare koncentrera arbetet till vissa månader och inte arbeta alls andra månader. Till syvende och sist måste det handla om färre arbetade timmar. Vi kan inte låsa oss vid fyra eller fem arbetsdagar i veckan, sade hon under ett seminarium om frågan.

Inom den spanska regeringen finns nu flera linjer men samtliga vill förkorta arbetsveckan. Det kan röra sig om fyra arbetsdagar i stället för fem, 32 arbetstimmar i veckan istället för 35. Det kan införas till hösten 2021 eller först årsskiftet 2022. Men en sak är de överens om: Arbetstimmarna ska bli färre.

Tipsa om artikeln via e-post

Det ursprungliga förslaget

200–400 spanska företag förkortar arbetstiden utan att sänka löner för anställda.

Det innebär fyra arbetsdagar eller 32 arbetstimmar per vecka.

Drygt 500 miljoner kronor ur EU:s återhämtningsfond skulle ­användas till att kompensera företag under en övergångsperiod.

Prövotiden skulle starta i september 2021.

Detta kan ändras

Arbetsdagar flexibla men arbetstimmar sänks från dagens
40 timmar till 35 timmar i veckan.

Projektet inleds i januari 2022 istället för september 2021.