Ekonomi.

2021-05-24 10:50
Elon Musk.  Susan Walsh/AP. Shutterstock.
Elon Musk.
Puffetikett
Dagens ETC

Nu rasar bitcoin i värde – så påverkas du

Kryptovalutan bitcoin steg och steg i värde tills den plötsligt började rasa. Ekonomiska storheter som Microsoft, Kina och Elon Musk har använt valutan. Så betyder det något för dig om bitcoin kraschar? Vi reder ut. 

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Därför är bitcoin dåligt för miljön

Tekniken som används för att framställa nya bitcoins kallas för mining. I och med att kryptovalutor blivit större och populärare så har mining blivit större och komplexare. För att lösa de komplexa formlerna så använder sig miners av kraftigare och kraftigare datorer, som drar mer och mer energi. Det har därför visat sig att ju högre priset blir på bitcoins desto mer elektricitet förbrukas.

Cirka 75 procent av världens bitcoin-mining sker i Kina. Det har rapporterats att utsläppet av fossila bränslen kopplade till bitcoin riskerar att göra så att landet inte når sina klimatmål.

Kommer du märka raset?

Många ekonomer menar att om kryptovalutor kraschar helt så får det en viss effekt på ekonomin – även för de som inte investerat i bitcoin – genom att de som investerat i bitcoin har gjort en dålig affär och då kan komma att spenderar mindre pengar. Den summan som kryptovalutor utgör, i jämförelse med den totala världsekonomin, är dock inte så pass stor än att en totalkrasch skulle förväntas få någon större effekt, skriver Wall Street Journal. Så när bitcoin sjunker i värde så påverkar det främst de företag och personer som investerat i bitcoins.

Bitcoins utanförskap tycks även ha lett till att den inte påverkas av exempelvis global deflation. Något som ofta lyfts fram av förespråkare av bitcoins.

Så kan du använda bitcoin

Bitcoin används idag främst som en form av investeringsprodukt, som aktier och obligationer. En skillnad är att bitcoin tillåter investerare att runda banker och traditionella betalningsmetoder eftersom kryptovalutor inte har några regler eller lyder under någon centralbank eller myndighet.

Men bitcoin kan även användas vid direktbetalning mellan två parter över internet. Det finns i dag företag i Sverige som tar emot bitcoin som betalning via nätet – även om de ännu inte är många – till exempel Webbhallen och Webbdo. Det finns även större internationella företag som låter en handla med bitcoin, som Expedia och Microsoft. På östkusten i USA så har även vissa fysiska verksamheter börjat ta emot bitcoin som betalning, enligt CNBC.

Bitcoin-raket

Den 8 maj i år låg en bitcoin på nästan 490 000 svenska kronor. På fem år hade bitcoin då  ökat med nästan 10 000 procent i värde.

Men bara en dryg vecka senare, den 19 maj, låg priset för en bitcoin är på ungefär 309 000 svenska kronor. Ett tapp på nästan 40 ­procent.

Kina bakom raset

Kina, som är störst i världen på kryptovalutor, har börjat ifrågasätta de höga utsläppen som kommer med mining-tekniken som krävs för att producera nya bitcoins. Den här veckan har landet bland annat förbjudit finansiella institutioner och betalbolag från att erbjuda tjänster kopplade till kryptohandel. Elon Musk – som tidigare var kanske den mest kända förespråkaren av kryptovalutor – har beslutat att bilföretaget Tesla stoppar bitcoin som betalningsmedel. Även han motiverade beslutet med oron för bitcoinframställningens snabbt ökande användning av fossila bränslen. Nyligen kom också ett förslag från USAs finansdepartement om skärpt bevakning av kryptovalutor, där de vill att transaktioner över 10 000 dollar måste inrapporteras till skattemyndigheterna.

Tron avgör värdet

Det finns inget självklart sätt att fastställa bitcoins verkliga värde, hävdar bland annat Eswar Prasad, professor på Cornell University. Det är en digital valuta som finns på internet. Eswar Prasad beskrev för Wall Street Journal att bitcoin har ett värde för att investerare tror att det har det. ”Bitcoin är beroende av tron hos investerare och ingenting mer” sa han. Så sent som förra veckan varnade amerikanska myndigheter investerare för att bitcoin är en ”väldigt spekulativ investering”, enligt Washington post.

Tipsa om artikeln via e-post