Ekonomi.

2021-08-24 10:00
  • Affärsmannen Percy Nilsson är en av 14 som står åtalade för insiderbrott i samband med fastighetsbolaget Victoria Park.   Bild: Drago Prvulovic/TT
    Affärsmannen Percy Nilsson är en av 14 som står åtalade för insiderbrott i samband med fastighetsbolaget Victoria Park. 
  • Dan Olofsson.  Bild: Maja Suslin/TT
    Dan Olofsson. 
Puffetikett
Dagens ETC

Näringslivstoppar i stor rättegång om insiderbrott

Idag inleds en omfattande rättegång om insiderhandel i Stockholms tingsrätt med totalt 14 åtalade. Näringslivsprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson misstänks för grovt insiderbrott i samband med den tidigare budstriden i fastighetsbolaget Victoria Park.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

”Hej Percy. Kommer ett bud på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood.”

Så skrev it-miljardären Dan Olofsson till fastighetsmogulen Percy Nilsson i ett sms den 2 maj 2018, enligt det åtal som nu tas upp i Stockholms tingsrätt. Kort därpå köpte ett av Nilssons bolag aktier i Victoria Park, bara dagen innan ett bud från tyska storbolaget Vonovia offentliggjordes. När budet blivit känt steg aktien med nästan nio procent.

Två miljardaffärer

I dag inleds rättegången som planeras pågå i nio veckor. Totalt 14 personer står åtalade på 27 punkter. Rättegången handlar om två miljonaffärer under 2018. Utöver försäljningen av Victoria Park så ska flera av de åtalade även ha agerat olagligt vid försäljningen av danska teleoperatören TDC.

– Det var under arbetet med Victoria Park som man rullade upp konstigheter även i TDC-handeln. Flera av de åtalade har agerat i båda fallen, därför driver vi dem tillsammans, säger kammaråklagare Pontus Hamilton på ekobrottsmyndigheten till Dagens Nyheter.

Insiderbrott handlar om att personer använder information som inte är tillgänglig för ­allmänheten till sin egen fördel vid exempelvis köp av aktier eller värdepapper. Enligt åtalet ska de 14 åtalade ha handlat för runt 16 miljoner kronor innan informationen om buden på de två företagen blivit känt. Och på bara några dagar tjänade de mer än tre miljoner kronor.

Percy Nilsson – vars advokat sagt till Kvällsposten att ­beställningen av aktierna ­skedde i god tid före sms:et från Dan Olofsson – gjorde insatser på drygt 3,3 miljoner i  Victoria Park.

Alla 14 åtalade förnekar brott.

Tipsa om artikeln via e-post

Närlingslivstopparna

Totalt är 14 personer åtalade i  insidermålet, där två av dem är kända profiler i svenskt ­näringsliv.

Dan Olofsson är känd för att bland annat ha grundat miljardbolaget Sigma, som drivs under familjeägda bolaget Danir. Omsättningen för Danir-koncernen förväntas under 2021 överstiga 8 miljarder kronor. Dan Olofssons förmögenhet beräknas ligga på drygt 4 miljarder kronor.

Percy Nilsson är en framgångsrik affärsman som främst utmärkt sig inom fastighetsbranschen. Har var även ordförande för hockeylaget Malmö Redhawks mellan 1984 och 2008. Percy Nilsson dömdes 2014 till 100 000 kronor i böter efter att ha gjort hål i däcket på en Hemglassbil med en trådlös borr. Nilsson hävdade att han agerade i nödvärn efter att en längre tid ha känt sig störd av hemglass­melodin.