Ekonomi.

2021-05-18 15:25
Jeff Bezos, vd för Amazon. Bild: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Jeff Bezos, vd för Amazon.
Puffetikett
Dagens ETC

Miljonärer demonstrerade för höjda skatter – utanför Jeff Bezos hus

En grupp miljonärer som stöder förslaget om att höja skatten för de allra rikaste samlades under måndagen utanför världens rikaste man, Amazons grundare Jeff Bezos, hus i New York och Washington.

 

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

“Cut the bullshit. Tax the rich.” Så löd slagorden som stod på plakaten under demonstrationen som anordnades av organisationen Patriotic Millionaires, vars medlemmar tjänar mer än en miljon dollar eller har tillgångar värda över fem miljoner. Miljonärerna, som kräver radikala förändringar av skattesystemet, valde att protestera samma dag som amerikanerna måste ha skickat in inkomstdeklarationen till skattemyndigheten.

Gruppen stödjer president Joe Bidens plan att höja skatten för bolagen och amerikaner som tjänar mer än 400 000 dollar om året. Skattepengar som ska satsas på Bidens familjeplan med gratis förskola, betald sjuk- och föräldraledighet.

– Annars kommer det att sluta med ett fåtal rika och ett mycket stort antal fattiga. Det är inte vägen för ett hållbart samhälle, sa Morris Pearl, styrelseordförande för miljonärernas organisation och tidigare vd för kapitalförvaltningsbolaget Blackrock, till The Guardian.

I gruppen ingår också bland andra Abigail och Tim Disney, barn till bortgångna Disney-vd:n Roy Disney. 

Skatteplanerar bort miljarder

Även Jeff Bezos säger sig stödja förslaget om höjd bolagsskatt. Men samtidigt har Amazon länge har kritiserats för sin skatteplanering som innebär att tech-jätten enbart betalade 9,4 procent i skatt för miljardinkomsterna 2020 - vilket är hälften av den lagstadgade 21 procenten, skriver Guardian. Bidenadministrationen vill höja bolagsskatten till 28 procent. 

Protester var även schemalagda utanför bland andra den republikanske senatorn Mitch McConnells hem i Washington.

Tipsa om artikeln via e-post