Ekonomi.

2021-11-02 08:30
I många länder diskuteras just nu ett återinförande av förmögenhetsskatten.  Bild: Shutterstock
I många länder diskuteras just nu ett återinförande av förmögenhetsskatten.
Puffetikett
Dagens ETC

Miljonärer: Beskatta oss och satsa på klimatet

Den brittiska regeringen har avfärdat en grupp mångmiljonärens vädjan: Att införa en miljonärskatt. Frågan om förmögenhetskatt har börjat lyftas internationellt. Och kan bli en het fråga på veckans kongress för Socialdemokraterna.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

”Behoven är stora och vi vet var ni kan hitta pengarna. Beskatta rika personer som oss. Vi har råd att bidra mer och vi vill investera i förbättringar av samhällsservicen.”

I ett öppet brev till finansminister Rishi Sunak så ber 30 brittiska mångmiljonärer att de ska beskattas mer. De vill helt enkelt att förmögenhetsskatten ska återinföras i Storbritannien. Enligt mångmiljonärerna själva så skulle det minska den ojämlika inkomstfördelningen som det nuvarande skattesystemet leder till. Pengarna från en förmögenhetsskatt tycker de ska gå till klimatåtgärder och återhämtning efter coronapandemin.

Men Rishi Sunak och premiär­minister Boris Johnson har svarat att det inte är aktuellt att återinföra förmögenhetsskatten, tidningen The Guardian.

Svenska förslag

Sverige avskaffade förmögenhetsskatten 2007, under regeringen Reinfeldts första mandatperiod. Att återinföra skatten har diskuterats, men aldrig blivit av.

Vänsterpartiet har i höst­ens budgetmotion föreslagit detta. Partiet skriver att deras föreslagna förmögenhetsskatt skulle dra in 11 miljarder extra i skatteintäkter. I en intervju med Dagens Industri jämförde nyligen partiledaren Nooshi Dadgostar skattesystemet i Sverige med andra europeiska länder, däribland Norge, som har förmögenhetsskatt.

– Vi ser ju att Sverige har blivit ett slags skatteparadis för stora förmögenheter, sa hon.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skrev finansminister Magdalena Andersson i maj i år att även Socialdemokraterna vill införa en miljonärskatt.

”Att samhällets allra rikaste har råd att bidra mer till väl­färden är uppenbart. En miljonärskatt bör därför införas, som träffar de med stora förmögenheter men undantar bostäder och kombineras med ett tak.” står det i debattartikeln.

Inför S-kongressen den här veckan har ett flertal parti­distrikt kommit med motioner om att förmögenhetsskatten ska återinföras.

Finns i få länder

Men Sverige är inte ensamma om att ha avskaffat skatten under de senaste decennierna. Bland OECD-länder fanns det 1990 tolv länder med förmögenhetsskatt. 2017 hade den siffran fallit till fyra.

I EU är Spanien det enda landet som har en renodlad förmögenhetsskatt på inhemska tillgångar. Bland länder som inte är med i EU så har även Schweiz och Norge en förmögenhetsskatt.

I Italien finns en förmögenhetsskatt, men på tillgångar i utlandet. Nederländerna har på sätt och vis en förmögenhetsskatt, men det är inte förmögenheten som beskattas utan en antagen avkastning, enligt Ekonomifakta.

Olika förmögenhetsskatter har även börjat introduceras på senare tid i länder som Argentina, Marocko och Bolivia, för att hjälpa till med den ekonomiska återhämtningen efter coronapandemin. Under hösten så har även frågan om införandet av en förmögenhetsskatt tagits upp i Singapore, ett av världens rikaste länder.

Diskuteras i USA

I USA är förmögenhetsskatt en aktuell fråga. I Joe Bidens stora reformpaket, som diskuterats flitigt i den amerikanska kongressen, finns ett förslag om en extra skatt för dollarmiljardärer med. Skatten uppskattas omfatta bara cirka 700 personer. Men den demokratiske senatorn Joe Manchin är emot skatten och kan förhindra att den kommer med i paketet, rapporterar bland annat AP.

– ​​Personer i stratosfären, i stället för att försöka straffa så borde vi vara nöjda med att det här landet är kapabelt att producera rikedomen, sa Manchin till reportrar förra veckan.

Tipsa om artikeln via e-post

Motioner till S-kongressen om förmögenhetsskatt

• Älvsborgs södra partidistrikt, Malmö arbetarekommun och Umeå arbetare­kommun: Att förmögenhetsskatten återinförs.

• Gotlands parti­distrikt: Att verka för införandet av en förmögenhetsskatt

• Uppsala arbetare­kommun: Att förmögenhetsskatt ska vara ett långsiktigt politiskt mål för ökad ekonomisk jämlikhet. Och att Socialdemokraterna verkar för att förmögenhetsskatt utreds och genomförs.

• Lunds arbetarekommun: Att Social­demokraterna verkar för att införa en ny skattereform med tydlig fördelningspolitisk profil inklusive bland annat förmögenhetsskatt, fastighetsskatt, arv- och gåvoskatt, införande av högre kapitalskatter och återinförd värnskatt i enlighet med motionens intentioner.

• Vännäs arbetarekommun: Att Social­demokraterna ska verka för att en ny skattereform med målet att skatte­uttaget ska höjas, genom att snarast tillsätta en utredning. I utredningen ska följande punkter ingå: stärkt internationellt samarbete för att stoppa skatteflykt, stärkt internationellt samarbete för att säkerställa att multinationella företag betalar skatt på sina vinster och fastighetsskatt.